Ga naar de inhoud

De Sporza-sterren voor de Strade Bianche bij de vrouwen: topfavoriete krijgt het maximum

De voorspelling van onze jury.

Sinds 2015 heeft de Strade Bianche Donne een plek op de vrouwenkalender gekregen. De vrouwen vroegen en kregen hun heroïsche wedstrijd. Guarnier, Armitstead, Longo Borghini, Van der Breggen, Van Vleuten (2x) en Van den Broek-Blaak staan op de erelijst. Welke winnares krijgen we in 2022?

***

Wij hebben nooit met het maximum van de punten op ons rapport kunnen blinken, Annemiek van Vleuten kon als enige renster onze jury unaniem overtuigen. 

 

Van Vleuten, 39, verkeert dan ook in bloedvorm. Ze won in Siena in 2019 en 2020 en imponeerde zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad. Haar versnelling op de Bosberg en haar sprint in Ninove hoeven weinig aanvulling. "En of ze zal vliegen over de Toscaanse grindwegen", voorspellen onze juryleden.

 

Zaterdag verloor Demi Vollering ietwat verrassend de sprint tegen landgenote Van Vleuten, maar de Nederlandse is "keihard" en "uitermate gedreven". De vinnige Vollering won onder meer al Luik-Bastenaken-Luik: volgt zaterdag een Italiaans luik op haar erelijst?

**

Om het palmares van Marianne Vos uit de doeken te doen, hebben we veel te weinig tijd en ruimte. 

 

De 34-jarige Vos sloot haar veldritseizoen meteen na het WK (eind januari) af en begint in Siena na een hoogtestage aan haar eerste koers van het seizoen. Ze eindigde de voorbije jaren 6e en 2 keer 7e in Toscane: dicht ze ook dit gaatje op haar erelijst?

 

De Italiaanse tricolore zal zeker en vast (willen) schitteren in eigen land. Elisa Longo Borghini reed de Strade Bianche al 6 keer en eindigde slechts 2 keer niet op het podium. Ze verlengde vandaag nog haar contract bij Trek-Segafredo en zal haar 2e plaats van vorig jaar willen doorspoelen.

 

Dromen van Siena, dat doet ook Katarzyna Niewiadoma. De Poolse proefde al 4 keer van het podium van de Strade Bianche en die koers winnen is haar ultieme droom, al heeft ze dit jaar nog niet haar allerbeste benen gevonden.

*

Een blakend vormpeil, dat hebben we in dit seizoensbegin ook nog niet meteen gezien bij Chantal van den Broek-Blaak, maar met rugnummer 1 kan je altijd dat tikkeltje extra. De Nederlandse leest de koers perfect en kan met haar sluwheid toeslaan op het juiste moment.

 

In haar team SD Worx is ook Lotte Kopecky niet kansloos. De Belgische kampioene reed vorig jaar een dijk van een Strade Bianche, maar mechanische pech op het slechtst mogelijke moment gooide roet in het eten. Ploegleidster Anna van der Breggen zegt dat we Kopecky niet als een pure sprintster mogen catalogeren: levert ze zaterdag, met haar crosservaring als extra troef, het ultieme bewijs?

 

Ook Groupama-FDJ levert op deze rij een duo af. De goedlachse Cecilie Uttrup Ludwig is altijd op de afspraak op de Italiaanse grindwegen en is een garantie op minstens de top 10. Marta Cavalli onderstreepte in Valencia al dat haar voorjaarsvorm in orde is.

 

"Crossers" als Lucinda Brand en Shirin van Anrooij haalden de shortlist net niet, want het laatste dure plekje is voor Liane Lippert. De Duitse bewees in de Omloop Het Nieuwsblad dat ze bergop naast de toppers haar vrouwtje staat.