Ga naar de inhoud

Waar liep het spaak bij Quick Step-Alpha Vinyl? "The Wolfpack mist Tim Declercq"

Mist Quick Step-Alpha Vinyl zijn vaste waarde Tim Declercq?

Hoge bomen vangen veel wind. Quick Step-Alpha Vinyl - traditioneel dé te kloppen ploeg in het klassieke voorjaar - haalde in het openingsweekend al een eerste overwinning. Toch bleef de blauwe brigade relatief onzichtbaar tijdens de koersen zelf. Dat was meteen voer voor discussie aan de tafel van Extra Time Koers. "Is de ploeg nog wat zoekende?"

Quick Step is al jaren dé ploeg van het voorjaar. Dit openingsweekend kende het - ondanks de overwinning van Jakobsen - toch een valse start volgens vele analisten.

 

Ook in onze wielertalkshow Extra Time Koers rolden de vraagtekens rond de prestaties van Quick Step-Alpha Vinyl over de tafel. "Ik geloof dat de ploeg nog wat zoekende is", vertelt wieleranalist Adrie van der Poel. "Dat komt ook omdat het team Tim Declercq mist. Je mag zijn rol in de ploeg absoluut niet onderschatten."

 

"In Kuurne-Brussel-Kuurne heeft Quick Step-Alpha Vinyl niet goed gereden. The Wolfpack liet anderen het werk doen en had dan niemand die mee was met de eerste groep. Gelukkig kon het team daar rekenen op een zeer sterke Jakobsen. Die trok alleen zijn plan in de laatste kilometers."

Een renner is geen robot. Ik maak me nog geen zorgen om Yves Lampaert

Tim Declercq

Yves Lampaert leek na zijn prestaties in de Ronde van de Algarve de vooruitgeschoven man om in het openingsweekend uit te spelen. "Lampaert reed daar inderdaad imposant bergop. Maar ook hij kon die lijn niet doortrekken."

 

Tim Declercq zelf relativeerde de mindere prestatie van zijn ploegmakker(s). "Een renner is geen robot. Ik maak me nog geen zorgen om Yves. In Parijs-Nice zal hij er wel weer staan."

 

"In Kuurne-Brussel-Kuurne was het ook niet simpel om die drie vluchters bij te benen. De ploeg heeft iedereen moeten opofferen in de achtervolging van dat ijzersterke trio. En vergeet niet dat de vluchters het voordeel hadden van al die motoren voor hen."

Nieuwe blokken aan hun been

Ineos, UAE en Jumbo-Visma in het bijzondere schoten wel sterk uit de startblokken in de openingsfase van het klassieke voorjaar. Toch is er nog geen reden om te denken dat Quick Step-Alpha Vinyl dit jaar hun voorjaarskroon zal moeten doorgeven aan een ander sterk blok. 

 

"Vergeet niet dat Quick Step al 10 jaar na elkaar heerst", vertelt Adrie van der Poel. "De ploeg van Patrick Lefevere heeft genoeg ervaring om dit mindere momentum om te buigen."

 

"Ik twijfel er geen moment aan dat ze weer op de afspraak zijn tijdens de grote koersen. Ze hebben nog een Evenepoel en een Alaphilippe achter de hand. Als je die bij het team voegt voor de klassiekers, zijn ze kwalitatief minstens even goed als al de rest."

 

"Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat er momenteel veel renners profiteren van hun hoogtestage", voegt Declercq er nog aan toe. "Dat verschil zal op termijn ook afgevlakt worden." Zo trok Jumbo-Visma met de volledige ploeg naar de Teide om daar een hoogtestage af te werken.