Ga naar de inhoud

Verrassende ommezwaai: (Wit-)Russen dan toch niet welkom op Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen starten vrijdag.

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft amper een dag voor de start van de Winterspelen in Peking zijn kar gekeerd. Russische en Wit-Russische atleten zullen toch niet mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen na de inval van Rusland in Oekraïne. Verrassend want gisteren nog werd beslist dat ze onder neutrale vlag zouden mogen starten.

Morgen beginnen in Peking de Paralympische Winterspelen met een openingsceremonie. Daar zullen geen Russische of Wit-Russische atleten te zien zijn. Door de rol van hun landen in de oorlog in Oekraïne zijn ze niet welkom op de Spelen.

 

Nochtans werd gisteren door het Internationaal Paralympisch Comité nog beslist dat ze onder neutrale vlag zouden mogen deelnemen, zoals dat ook al gebeurde na het grote Russische dopingschandaal. Dat was opvallend omdat het Internationaal Olympisch Comité de afgelopen dagen  de verschillende sportbonden zelf had opgeroepen om Rusland te weren.

 

Op die beslissing van het IPC kwam meteen heel wat kritiek en nog geen 24 uur later komt er dus deze ommekeer. "De voorbije uren hebben heel wat nationale sportbonden contact opgenomen", vertelde IPC-voorzitter Andrew Parsons. "Zij vertelden ons dat als we deze beslissing niet zouden omdraaien, dat grote gevolgen zou kunnen hebben."

 

Het IPC haalde ook praktische redenen aan voor deze nieuwe beslissing. Zo zouden verschillende atleten weigeren om het op te nemen tegen Wit-Russen en Russen en dat zou tot chaos kunnen leiden.

 

Er zouden 71 Russische atleten deelnemen in Peking. "Ik vind het heel erg voor de betrokken sporters", zei Parsons nog. "Zij worden nu het slachtoffer van de acties van hun overheden. Zij hebben de olympische vrede geschonden."

David Naert: "Het IPC komt hier heel slecht uit"

Sporza-journalist David Naert volgt de situatie in Rusland en de impact daarvan op de sport. “In totaal gaat het om 83 atleten: 71 Russen en 12 Wit-Russen. Maar dat zijn alleen de atleten, er zijn ook de  begeleiders natuurlijk. Ik denk dat het om meer dan 100 mensen gaat die getroffen worden."

 

 "Het Internationaal Paralympisch Comité komt hier heel slecht uit. Na die halfslachtige beslissing van gisteren om ze toe te laten als neutrale atleten kwam er heel veel kritiek. Er werd gedreigd door andere landen om op hun beurt weg te blijven van de Spelen en dan zou de schade niet te overzien geweest zijn. Daarom dus nu die heel andere beslissing."

 

"Bovendien wilden ze de zaak waar het echt om ging - Rusland en Wit-Rusland schorsen als lid van het IPC - over de Spelen heen tillen. Na de Spelen wilden ze een congres organiseren om daarover na te denken. Maar het IPC begint nu toch te ondervinden dat je de luxe niet hebt om dat voor je uit te schuiven. Dat accepteert de publieke opinie niet meer."

 

"Nu zeggen ze dat ze geluisterd hebben naar hun leden, maar dat hadden ze gisteren misschien ook al kunnen doen?"