Ga naar de inhoud

Renaat Schotte blikt vooruit op Parijs-Nice: "Wout van Aert kan best met de handrem op rijden"

Wout van Aert test zijn rem uit. Zal hij die veel gebruiken komende week?

Vanaf morgen gaat de 80e editie van Parijs-Nice van start. Wout van Aert zal weer met heel wat aandacht gaan lopen, maar hoe zal hij het aanpakken? En wat mogen we verwachten van zijn ploegmaat Primoz Roglic? Commentator Renaat Schotte zoekt naar de antwoorden.

1. Moet Wout van Aert voor het eindklassement gaan?

Ik ben heel benieuwd hoe Van Aert het zal aanpakken. Hij kan die koers winnen, maar ik zou eigenlijk het liefst hebben dat hij niet wint.

 

Als hij, net zoals vorig jaar in Tirreno-Adriatico, te diep gaat, dan zal hem dat later in het voorjaar misschien parten spelen als het om de knikkers gaat. De analyse na vorig jaar was toch dat hij in de Ronde tekortkwam, omdat hij in Tirreno zoveel gegeven had. Die fout willen ze bij Jumbo-Visma niet opnieuw maken.

 

Bijzonder is wel dat hij eigenlijk meer kans maakt om deze Parijs-Nice te winnen dan de Tirreno van vorig jaar. Toen moest hij voorbij een Pogacar zien te geraken - hij werd uiteindelijk tweede - en die is er in Frankrijk niet bij.

 

Het is natuurlijk mogelijk dat hij bonificaties pakt in die eerste sprintersritten en daarna ook nog wat seconden in de tijdrit. Hij zou zomaar met een minuut voorsprong aan de koninginnenrit van zaterdag kunnen beginnen.

 

De Turini is normaal gezien een klim waarop hij losgegooid wordt: 15 kilometer met een gemiddelde van 7%. Maar als hij een minuut heeft, kan hij die wel verdedigen.

 

In de Omloop toonde hij ook dat hij al redelijk goed is om het met een understatement te zeggen. Als de kasseikoersen effectief zijn prioriteit hebben, dan kan hij best met de handrem op rijden. Hoe moeilijk dat voor een gulzige renner als Van Aert ook is.

Van Aert eindigde vorig jaar in 5 van de 7 Tirreno-ritten in de top 3, won 2 etappes en eindigde 2e in de eindstand.

2. Roglic heeft nog een rekening openstaan met de Franse koersen

Primoz Roglic reed in zijn carrière al heel wat rittenkoersen in Frankrijk, maar hij wist enkel nog maar de Ronde van de Ain te winnen. Zijn pech in de Tour is bekend, maar ook met Parijs-Nice heeft hij nog een rekening openstaan.

 

Vorig jaar was hij de beste man in koers, maar door een val verspeelde hij nog zijn gele trui. Er gebeurt altijd iets met hem in die Franse koersen. Daar wil hij komaf mee maken.

 

Als vanaf het begin duidelijk wordt dat het een verhaal-Roglic wordt bij Jumbo-Visma, dan zal Van Aert zich daar zeker naar schikken. Van Aert is altijd een renner geweest die de ploegtucht respecteert. Dan denkt hij niet eens aan winnen, wat weer goed is met het oog op de Ronde en Roubaix.

Een valpartij nekte Primoz Roglic in de slotrit vorig jaar.

3. Naar wie moeten we nog allemaal uitkijken?

Naast Van Aert staan er nog heel wat Belgen aan de start. Ik kijk vooral uit naar Mauri Vansevenant. Voor hem is dit een grote test met het oog op de Giro.

 

Vansevenant zal zeker zijn gang mogen gaan bij Quick Step-Alpha Vinyl.  Hij is zeker in orde, want werd 8e in de Ruta del Sol en eindigde afgelopen weekend nog 2e in de Faun-Ardèche. Hij moet perfect in staat zijn om een ritje mee te pakken.

 

Voor de rest denk ik nog aan Belgen als Stuyven, De Gendt, Naesen, Vanhoucke, Lampaert, Dewulf,... Er zijn er eigenlijk te veel om op te noemen.

 

Ook de uitdagers van Roglic zijn talrijk. Een eindzege van Vlasov, een Rus, zou beladen zijn. Maar hij mag wel gewoon starten. Daarnaast is Quintana ook goed bezig, net als Almeida. En je hebt ook de broers Yates. Ten slotte zijn ook de Fransen, met bijvoorbeeld een Gaudu, altijd extra gemotiveerd.

 

Het weer speelt doorgaans ook een belangrijke rol in Parijs-Nice. Het wordt de Koers naar de Zon genoemd, maar door het slechte weer werd dat ook wel eens omgedoopt in "Paris-Sneeze".

 

Deze keer lijkt het weer uitstekend te zijn, voor zover we dat nu al kunnen voorspellen. De Koers naar de Zon zal met zon vertrekken. Het wordt dus een Koers ín de Zon.

 

Renaat Schotte

Parijs - Nice
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
06/03Mantes-la-Ville - Mantes-la-Ville
159,8 km
Christophe Laporte
Christophe Laporte
2
07/03Auffargis - Orléans
159,2 km
Fabio Jakobsen
Christophe Laporte
3
08/03Vierzon - Dun-le-Palestel
190,8 km
Mads Pedersen
Christophe Laporte
4
09/03Domérat - Montluçon
13,4 km
Wout van Aert
Wout van Aert
5
10/03Saint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut
188,8 km
Brandon McNulty
Primož Roglic
6
11/03Courthézon - Aubagne
213,6 km
Mathieu Burgaudeau
Primož Roglic
7
12/03Nice - Col de Turini
155,2 km
Primož Roglic
Primož Roglic
8
13/03Nice - Nice
115,6 km
Simon Yates
Primož Roglic