Ga naar de inhoud

Julie Vanloo vertrekt met contractbreuk uit Rusland: "Gelukkig begreep de club mijn situatie"

Belgian Cat Julie Vanloo heeft gisteren haar laatste match gespeeld voor Krasnojarsk, op dit moment is ze op weg van Rusland naar huis. De Belgische basketbalspeelster zwaaide haar ploeg in mineur uit. "Het afscheid viel me zwaar, maar het is zeker de juiste beslissing om te vertrekken", vertelde Vanloo.

Door de oorlog van Rusland in Oekraïne was de situatie van enkele Belgian Cats die in Rusland spelen onzeker geworden. Julie Vanloo was de eerste die besliste om weer naar België te komen.

 

Zij speelde gisteren nog een wedstrijd met haar club Krasnojarsk en deed het bovendien goed met een double-double. De tegenstander was overigens Jekaterinenburg, de topclub waar onder meer Emma Meesseman actief is, maar ook zij besloot naar huis te komen en was er al niet meer bij.

 

Het afscheid valt Vanloo duidelijk wel zwaar.

De angst om niet meer thuis te geraken, werd steeds groter

Julie Vanloo

“Het was een tweestrijd in mijn hoofd. Ik wou graag het parcours met mijn ploeg in schoonheid afwerken. We hebben samen toch iets moois opgebouwd. Dus de ploeg achterlaten geeft me toch wat hartzeer. Ik besef ook dat ze me daar hard nodig hebben. Het was een zeer moeilijk afscheid."

 

Toch was er een verschil tussen wat er zich in het hart en het hoofd van Vanloo afspeelde. “Het voelde niet meer correct om te blijven. Er waren te veel twijfels. De angst om niet meer thuis te geraken, werd ook steeds groter. Ik heb dan veel overleg gepleegd met mijn familie, vrienden en Emma (Meesseman), en zo de knoop doorgehakt.”

 

De sportwereld knipte de banden met Rusland de laatste dagen door. Dat zullen ook de Russische ploegmakkers van Vanloo voelen. “Ik heb enkele ploegmaats die volgend jaar in Europa willen gaan spelen, maar dat plannetje gaat voorlopig niet door. Ook aan het WK zullen ze niet deel mogen nemen.”

 

“Ik heb alles op de voet proberen volgen. Maar hier in Rusland is dat toch geen vanzelfsprekendheid. Je hoort twee verschillende verhalen over hetzelfde conflict. In de ploeg wordt de situatie zelfs wat stilgezwegen. Er wordt weinig over de oorlog zelf gepraat.”

Contractbreuk

Door te vertrekken, pleegde Vanloo “contractbreuk”. Financieel is dat een domper voor de Belgian Cat. “Het is zeker een aderlating, maar dat is absoluut niet het belangrijkste. Ik voel me goed bij de beslissing."

 

"Ik kon op dat vlak ook op veel begrip rekenen van mijn ploeg. Ze begrepen mijn situatie in de club en lieten me dan ook relatief gemakkelijk vertrekken.”

"Ik wil al mijn prachtige ploegmaats bedanken"

Ook op Instragram nam Julie Vanloo afscheid van haar team. "Dit afscheid is moeilijk, maar dit is de enige juiste beslissing", schrijft ze. "Ik wil al mijn prachtige ploegmaats bedanken", schreef ze. 

 

"Jullie hebben elke dag in me geloofd, dat zal ik nooit vergeten. Ik heb hartzeer omdat ik nu iedereen moet achterlaten."


"Maar iedereen weet dat dit de enige juiste beslissing is. En ook daarin hebben jullie mij gesteund. Ik zie jullie graag en zal jullie missen."


Ook haar coach kreeg nog warme woorden. "Je hebt me aanvaard zoals ik ben. Je hebt me vleugels gegeven om op mijn hoogste niveau te presteren. Bedankt voor deze kans."


Daarna postte ze enkele foto's vanuit het vliegtuig op weg naar huis.