Ga naar de inhoud

Tom Colsoul neemt in Abu Dhabi afscheid als navigator: "Vanaf nu ga ik als parcoursbouwer aan de slag"

Tom Colsoul zal de nieuwe parcoursbouwer van ASO worden.

Tom Colsoul is vanaf volgende week niet langer de rally-raidnavigator van Guillaume de Mévius. Hij gaat na de rally van Abu Dhabi aan de slag als parcoursbouwer voor ASO, dat de Dakar en andere off-road rally's organiseert. "Dit is echt een job waar ik al heel lang naar uitkijk", klinkt het bij onze landgenoot. 

Afscheidswedstrijd in Abu Dhabi

De 45-jarige Colsoul neemt volgende week in Abu Dhabi voor de allerlaatste keer deel als navigator in een rally-raid. Nadien zal hij ASO helpen om de routes van de Dakar en andere evenementen te ontwerpen.

 

"Voor de luxe moet ik deze nieuwe job niet doen. Heel vroeg uit de veren en laat gaan slapen. Het wordt heel hard werken, maar daar kijk ik niet tegenop", zegt Colsoul. 

 

"Dit is echt een job waar ik al heel lang naar uitkijk. Ik had gehoopt om dit ooit te doen. Nu de kans zich voordoet, wil ik er voluit voor gaan. En wie weet keer ik terug als navigator, maar evengoed kan het zijn dat de job mij erg goed bevalt en ik dit nog een hele tijd ga doen. Ik weet het niet. Dat is een luxeprobleem."

 

Als de omstandigheden het toelaten, vliegt Colsoul na Abu Dhabi naar Kazachstan. Daar zal hij de route voor Kazakhstan Rally, die eind april plaatsvindt, uitstippelen. "Samen met mijn collega's wil ik het roadbook verbeteren en zo perfect mogelijk maken om de sport naar een hoger niveau te tillen. Dat is ook de reden waarom ik dit werk zo leuk vind", aldus Colsoul.

Het wordt heel hard werken, maar daar kijk ik niet tegenop.

De geschiedenis herhaalt zich

Colsoul trad eerder al als Dakarist in de voetsporen van zijn vader Guy Colsoul, die in 1984 vierde eindigde in de Dakar en samen met copiloot Alain Lopes drie etappes won. Na zijn actieve carrière als copiloot ging Lopes als parcoursbouwer aan de slag bij ASO. De geschiedenis herhaalt zich dus.

 

"Lopes is een grote referentie in die wereld, misschien wel de grootste. Ik steek ook niet onder stoelen of banken dat ik hem gebeld heb vooraleer ik deze beslissing genomen heb. Ik navigeer heel graag, maar dit ga ik minstens even graag doen. Je maakt een roadbook waar pakweg 500 deelnemers mee aan de slag gaan. Cooler wordt het niet meer", klinkt het bij Colsoul.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.