Ga naar de inhoud

Feest bij KAA Gent, ontgoocheling bij Club: “Geluk dat ontbrak in heenmatch zat nu mee”

De Heizel kleurt al zeker blauw-wit, geen blauw-zwart. KAA Gent knikte na een felbevochten terugmatch Club Brugge uit de beker. De twee coaches blikten achteraf met tegenstrijdige gevoelens terug.

Hein Vanhaezebrouck stapte glunderend de perszaal van Jan Breydel binnen. Na tien jaar staat de coach straks nog eens in een bekerfinale. “Veel te laat - in het verleden hebben we al kansen laten liggen.”

 

Dat deden de Buffalo’s in Brugge allerminst. De bezoekers toonden zich bijzonder efficiënt en gaven achterin amper kansen weg. “Alle geluk dat ontbrak in de heenmatch zat nu mee”, besefte Vanhaezebrouck. “We startten de wedstrijd meteen met een doelpunt, waardoor we onze achterstand annuleerden.”

Op dit elan moeten we doorgaan. Maart wordt een cruciale maand voor ons.

Hein Vanhaezebrouck

“We stónden goed”, analyseerde de Gent-trainer. “En op bepaalde momenten kwamen we er uitstekend uit. Die tweede goal viel ook doordat we goed druk zetten. Al hadden we meeval dat de bal net over Mignolet viel. Vanaf dat moment zaten we in een ideale situatie.”

 

“Ik benadrukte wel dat we de tweede helft moesten proberen winnen in plaats van niet te verliezen - wat ook voldoende was geweest. Die rode kaart hielp ons, vanaf dan waren we bijna in full control.”

 

En zo lijkt het wisselvallige seizoen van KAA Gent toch nog met een climax te eindigen. Volgende week treden de Buffalo’s al aan in de achtste finales van de Conference League, de jacht op de top vier is nog steeds aan de gang en de bekerfinale is nu al een zekerheid. Vanhaezebrouck: “Op dit elan moeten we doorgaan. Maart wordt een cruciale maand voor ons.”

Schreuder: "Reactie zaterdag wordt belangrijk"

Een metertje verder zat Club-coach Alfred Schreuder er maar beteuterd bij. Blauw-zwart kon de prima prestatie van afgelopen weekend tegen Antwerp nooit bevestigen.

 

“Nochtans speelden we een goeie eerste helft”, oordeelde Schreuder. Alleen stond de organisatie niet goed bij de openingsgoal. Het was ook een onnodige vrijschop. Zo’n dingen mogen niet gebeuren."

Spelers beseffen dat ze schuldig zijn aan missen bekerfinale.

Alfred Schreuder

“Onze reactie was oké”, ging de Nederlander verder. “We zochten de vrije man en waren geduldig, maar het lukte niet in de eindfase. Die tweede treffer mocht eigenlijk niet vallen. Op de eigen helft moet je de bal durven vasthouden onder druk. Je bent wel een Club-speler, hé. Dan moet je jouw verantwoordelijkheid nemen.”

 

“Welke kleedkamer ik aantrof? De jongens waren teleurgesteld dat ze de finale niet haalden. Ze beseffen ook dat ze er zelf schuldig aan zijn geweest. Ach, dit hoort bij topvoetbal. Onze reactie zaterdag (in Seraing, red.) wordt belangrijk.”