Ga naar de inhoud

Wrevel bij clubs en wirwar voor fans: nieuw format in 1B verdeelt meningen

 di 1 maart 2022 13:56

Wéér studiewerk voor de Belgische voetbalfan. Het competitieformat in 1B ondergaat een zoveelste wijziging. Wie kan zo’n wirwar nog volgen? Daarnaast zijn veel tweedeklassers ontevreden met de geslonken kansen op promotie.

Play-off 1, 2 en soms 3 in diverse formules.


De ene keer 16 clubs in eerste klasse, de andere keer 18 stuks.

En ook een komen en gaan van beloftenploegen in 1B, dat nu plots 12 teams én play-offs zal hebben.

 

Het is een beslissing die enkele maanden geleden genomen werd, maar de Pro League vandaag via zijn communicatiekanalen nog eens in herinnering bracht.

 

Een diepe zucht bij de Belgische voetbalfan volgde, want is er iemand die de competitieformats in het Belgische profvoetbal nog kan volgen? De voorbije vijf jaar bleven de regels - deels door corona - geen enkel seizoen ongewijzigd.

 

Een immens contrast met bijvoorbeeld Engeland. Daar is het format duidelijk: 20 ploegen, waarvan de laatste drie degraderen en vervangen worden door evenveel tweedeklassers.

We moeten dringend toewerken naar een model dat vijf jaar kan standhouden

Yorik Torreele, CEO bij Lierse

Ook bij de ploegen zorgen de constant wijzigende formats voor onzekerheid. “Die veranderlijkheid is inderdaad een probleem”, knikt Yorik Torreele, CEO bij Lierse. 

 

“Net om die reden is het goed dat Vincent Mannaert en Wouter Vandenhaute een mandaat gekregen hebben bij de Pro League. We moeten dringend toewerken naar een model dat vijf jaar kan standhouden.”

 

Het is maar de vraag of dat het nieuwe format zal zijn. Bij heel wat 1B-clubs heerst namelijk ontevredenheid over de nieuwe spelregels, die promotie bemoeilijken. 

 

Want vanaf volgend seizoen stijgen namelijk niet langer twee clubs, maar slechts eentje door het wegvallen van de barrageduels met de voorlaatste uit 1A.


“Geen goeie zaak”, vindt Torreele. “In een normale competitie moeten er minstens twee kansen zijn om te stijgen of te dalen. Je hebt beweging tussen eerste en tweede klasse nodig. Op die manier zijn degradanten niet ten dode opgeschreven en voorkom je dat sommige clubs te lang in 1A blijven.”

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Lees ook: