Ga naar de inhoud

WK allround is slechts tussendoortje voor Bart Swings: "Ik mik op WB-finale in massastart"

Het WK allround is de eerste wedstrijd van Bart Swings na zijn gouden massastart in Peking.

Na de festiviteiten als kersvers olympisch kampioen op de massastart en een (zeer korte) rustperiode moet Bart Swings komend weekend weer vol aan de bak. Zaterdag start het WK allround in het Noorse Hamar, met Swings. Maar een écht doel is dat niet voor onze landgenoot.

Zaterdag is het exact 2 weken geleden dat Bart Swings goud veroverde op de massastart op de Winterspelen in Peking. Zijn gouden medaille werd al enkele keren in de verf gezet. Voor de start van de Omloop Het Nieuwsblad mocht hij het podium op in 't Kuipke. Later op de dag gaf hij de aftrap van de wedstrijd OHL-Anderlecht.

 

"Ik heb geprobeerd om te genieten van mijn medaille en niet met de wedstrijden in mijn hoofd te zitten, maar dat gebeurt onbewust wel. Ik heb leuke dingen gedaan en ik wou daarvan genieten, want zoiets gebeurt maar 1 keer. Nu gaat de focus wel naar de komende wedstrijden", vertelt Bart Swings aan Sporza.

 

Nadat hij even tot rust was gekomen na zijn olympische campagne is het weer tijd voor actie. Swings is afgezakt naar Heerenveen om zich voor te bereiden op het WK allround dat zaterdag van start gaat.

 

"De eerste week ben ik 2 dagen naar Heerenveen gekomen om het gevoel met het ijs te hebben en de drukte te onderbreken. Sinds maandag sta ik weer op het ijs en bereid ik me voor op het WK."

Ik ga tevreden zijn als mijn niveau in de buurt komt van mijn niveau tijdens de Winterspelen.

Bart Swings

Het WK allround is de eerste wedstrijd van Swings na zijn gouden triomf op de Winterspelen. 


"Het WK allround is een mooi toernooi, dus ik wil daar altijd goed zijn. Maar de afgelopen week heb ik niet getraind en geleefd zoals ik normaal doe als ik naar een WK toewerk", aldus Swings.


"Ik voel me vrij goed op het ijs, maar ik weet niet goed wat ik moet verwachten. Ik ga tevreden zijn als mijn niveau in de buurt komt van mijn niveau tijdens de Winterspelen. Het gaat moeilijk zijn om dezelfde resultaten te schaatsen op de individuele afstanden zoals in Peking. Hopelijk kan ik mezelf verrassen."

Een gouden Bart Swings geniet tijdens de Omloop van de aandacht.

Scoren in de Wereldbekerfinale

Het WK is dus geen echt doel voor Swings, de Wereldbeker-finale in de massastart een week later (13 maart) is dat wel.

 

"Ik sta 1e in het Wereldbeker-klassement. Het zou mooi zijn als ik die positie kan behouden. Dan ben ik Europees en olympisch kampioen en heb ik dat Wereldbeker-klassement ook te pakken", klinkt het.

 

Het WK allround is daarom mooi meegenomen als voorbereiding op de finale van de Wereldbeker."Ik bereid me voor op het WK allround om dat mee te nemen naar de Wereldbeker, zodat ik daar een goeie massastart kan schaatsen."

 

Swings kon rekenen op heel wat supporters tijdens zijn optreden op de Winterspelen. Die aanmoedigingen heeft hij tot in Peking gevoeld en zinderen nu nog steeds na.

 

"Ik krijg heel veel energie van alle mensen die me feliciteren en me gesteund hebben tijdens de Winterspelen. Mijn seizoen kan zeker niet meer stuk en ik ga er nog mooie wedstrijden van proberen te maken."

Een stralende Bart Swings met zijn gouden medaille.