Ga naar de inhoud

Vandenbempt over ban van Rusland: "Zie dit vooral niet als groot leiderschap van Infantino"

Geen Russische teams meer in FIFA- en UEFA-competities. Met die sanctie kwamen de Wereldvoetbalbond en de Europese Voetbalconfederatie gisteren op de proppen. Een logische beslissing? "Dat ze ook de banden met Gazprom doorknippen, is heel straf."

Rusland zal dus niet te zien zijn op het WK van dit jaar in Qatar want het mag zijn barragematchen niet meer spelen. De nationale ploeg wordt ook uitgesloten van het EK bij de vrouwen deze zomer. En Spartak Moskou wordt uit de Europa League geknikkerd.

 

Hadden we deze sanctie verwacht? "Ja en neen", meent voetbalcommentator Peter Vandenbempt. "Er zijn precedenten. Joegoslavië werd uitgesloten in 1992 van het EK, de Denen zijn toen van het strand gehaald. Maar dat was toen wel veel makkelijker omdat er geen innige banden waren tussen Joegoslavië en de FIFA of UEFA. Ook Zuid-Afrika werd door Apartheid jarenlang uitgesloten."

 

"Het is toch een beetje een verrassing want voetballeiders, en sportleiders in het algemeen, die schurken aan tegen de grootste dictators ter wereld, schaamteloos. Infantino en Poetin hebben al ontelbare keren samen op de foto gestaan en geven elkaar allerlei medailles. Het voorbije WK was in Rusland en nu in Qatar, daar is ook wel iets over te zeggen."

Ze geven doorgaans weinig blijk van moreel besef, maar dit was onvermijdelijk geworden

"Dus ze geven maar weinig blijk van moreel besef, maar dit was onvermijdelijk geworden. De FIFA had eerst beslist om de Russen te laten deelnemen op neutraal terrein en onder een neutrale vlag, dat hadden ze afgekeken van de behandeling van het IOC van de Russische atleten op de Spelen. Maar dan kwam dat statement van het IOC dat ze uitsluiting wel nodig vonden nu."


"En Thomas Bach, ook een goede vriend van Poetin, had zich ook gedistantieerd van hem. Hij had Poetin het ereteken van het IOC afgenomen. En zo stond Gianni Infantino nog een beetje alleen aan de zijde van de Russische president."


"Er was ook de enorme druk van de politiek, van grote internationale sponsors en er waren ook praktische overwegingen. Welk land ging dat neutrale terrein aanbieden? En hoe zouden die Russen daar geraken? Het luchtruim is gesloten. En in Engeland waren ze niet welkom bijvoorbeeld voor het EK."


"We mogen dit vooral niet zien als een daad van groot leiderschap van FIFA-baas Gianni Infantino."

De Gazprom Arena.

"Dat contract met Gazprom stopgezet wordt, is heel straf"

Daarnaast heeft de UEFA het sponsorcontract met het Russische gasbedrijf Gazprom stopgezet.

 

"Dat is wel heel straf moet ik zeggen", vindt Vandenbempt. "Je kan je hoofd niet in een stadion steken of naar een site van UEFA gaan of Gazprom is alomtegenwoordig. Dat gaat over een deal van 40 miljoen per jaar. Die liep nog twee jaar en er was al een overeenkomst voor het EK en de Nations League."

 

"Dus dat is een gigantische klap. Gazprom en UEFA zijn bovendien verweven. Maar goed, ook in dit dossier stonden ze met de rug tegen de muur. Ze doen het omdat het niet anders kon."

"Ik bekijk dit toch wat genuanceerder"

En wat vindt Vandenbempt nu van deze beslissing? "Ik lees overal dat iedereen dit de enige mogelijke beslissing vindt, ik ben toch wat genuanceerder."

 

"Ik begrijp waarom die beslissing wordt genomen. Je kan de sport niet loskoppelen van de politiek, zeker omdat sport voor Poetin een enorm propagandamiddel is. En dit zal hem in het hart raken. En er is die verwevenheid met de overheid, zo is Zenit Sint-Petersburg bijvoorbeeld de ploeg van Poetin."

 

"En ik begrijp de idee die erachter zit. Het isolement moet op alle vlakken doorgetrokken worden. De Russische sporters, die zich al tegen de oorlog hebben uitgesproken, moeten dat nog meer doen. Dit zal het interne verzet vergroten. Dat is de hoop."

Ik begrijp het idee dat erachter zit, maar ik denk ook aan de individuele sporters.

"Maar ik denk aan de individuele sporters. Ik heb begrip voor de Russen die voor 100 procent tegen de oorlog zijn en die nu worden gestraft. Je zal maar een paralympische atleet zijn die vier jaar lang alles gegeven heeft, in weer en wind, voor dag en dauw, en straks word je uitgesloten van de Winterspelen."


"En het is toch ook een beetje hypocriet, al die voetbalbonden scharen zich nu achter Polen bijvoorbeeld dat niet wilde spelen tegen Rusland, maar we gaan wel voetballen in Qatar. Het is niet vergelijkbaar, maar daar zijn ook meer dan 6.000 migranten gestorven. Met die dubbele moraal heb ik het ook moeilijk."


"De belangrijkste beslissing zal nu van het IOC komen. Zij kunnen toch niet anders dan ook de Russen uitsluiten? En wat met Russische voetballers bij Europese ploegen? Kunnen die nog spelen? Ik weet het niet."