Ga naar de inhoud

Andrei Tchmil zet misverstand met Museeuw recht: “Nooit gezegd dat ik zou vechten”

Een misverstand noemt hij het zelf. Andrei Tchmil haalde afgelopen weekend ongewild het nieuws nadat Johan Museeuw in een video liet doorschijnen dat zijn goede vriend ten strijde zou trekken tegen de Russen. “Ik wil geen doelwit worden”, vertelt de ex-renner bij L’Equipe.

Andrei Tchmil heeft wat zaken recht te zetten. Uit een video van Johan Museeuw die zondag viraal ging, kon de conclusie getrokken worden dat de voormalige wielrenner ten strijde zou trekken tegen de Russen.


“Ik weet niet of ik er morgen of overmorgen nog ga zijn”, citeerde Museeuw zijn boezemvriend.

Bij L’Equipe helpt Tchmil enkele misverstanden de wereld uit. “Ik heb Johan verteld dat de situatie in onze regio (Chisinau in Moldavië, red.) moeilijk is, maar ik blijf om mijn fietsenfabriek draaiende te houden. Vorige maand verkochten we maar vier fietsen, maar ik moet de lonen van mijn werknemers betalen.”

Johan heeft verkeerd begrepen wat ik hem in het Italiaans gezegd heb.

Andrei Tchmil

Tchmil benadrukt dat hij nooit gezegd heeft dat hij naar het front zou trekken. “Johan heeft verkeerd begrepen wat ik hem in het Italiaans gezegd heb. Ik ben een vreedzaam persoon en geloof nog steeds in een vreedzame oplossing van dit conflict. Het raakt me persoonlijk enorm omdat ik familie en vrienden in Oekraïne en Rusland heb.”


“Het brengt me in een delicate situatie. Ik wil namelijk geen doelwit worden, aangezien ik nooit een positie heb ingenomen of aangekondigd heb dat ik ten strijde zou trekken. Ik nam de beslissing om in Moldavië te blijven om mijn fietsenfabriek te ondersteunen, niet om oorlog te voeren.”