Ga naar de inhoud

Johan Museeuw kreeg telefoon van Tchmil: "Weet niet of ik er morgen nog ben, ik ga vechten"

Museeuw en Tchmil waren jarenlang rivalen op de fiets, maar na hun carrières hoorden ze elkaar nog.

Een onverwacht telefoontje kan je wereld soms op zijn kop zetten. Johan Museeuw genoot van het openingsweekend van het Vlaamse wielerjaar, maar werd overdonderd door een telefoontje van ex-collega en ex-concurrent Andrei Tchmil, die vlakbij het oorlogsgebied in Oekraïne woont.

Het was een mooi openingsweekend van het Vlaamse wielerjaar, maar voor veel mensen staat de schoonheid van sport momenteel in de schaduw van de lelijkheid van de oorlog in Oekraïne. Het is een gevoel dat Johan Museeuw deelt na een telefoontje van een oude bekende.

 

Museeuw kreeg zondagmiddag telefoon van Andrei Tchmil (59 jaar). In een video op Facebook vertelt Museeuw wat Tchmil te vertellen had.

 

"We hebben vroeger veel oorlogen uitgevochten op de fiets, maar nu zit ik middenin een oorlog, zei Andre me. Ik woon op het grensgebied op 100 kilometer van waar gevochten wordt. En ze schuiven op."

 

"Hij (Tchmil) zei dat hij zijn vrouw en hun zoontje van 1 jaar oud weggestuurd heeft naar Roemenië om hen te beschermen, maar dat hij zelf daar gaat blijven. Ik ga vechten. Ik ga het verdedigen." 

 

Of Tchmil daarbij bedoelt dat hij zijn huis en bezittingen wil verdedigen of actief wil meevechten, vertelt Museeuw niet, maar Tchmil houdt in elk geval rekening met het ergste.

Johan, ik wou je nog eens horen. Ik weet niet of ik er morgen of overmorgen nog ga zijn. 

"Johan, ik wou je nog eens horen. Ik weet niet of ik er morgen of overmorgen nog ga zijn. Ik hoop het wel, maar ik geef je een grote kus."


Museeuw is onder de indruk. "Daar word je als iemand van mijn leeftijd even stil van. Ik heb de laatste jaren contact gehad met Andrei en dan belt hij je nu op en zegt hij Johan, ik geef je drie kussen, want ik weet niet of ik er morgen nog ben. Dan gaat het haar op je armen rechtstaan."

 
"Ik hoop dat die onzin daar stopt. Andrei, bedankt voor het telefoontje. En ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we kunnen blijven bellen met elkaar.”

 

Andrei Tchmil werd geboren in de Sovjet-Unie. Hij had eerder de Russische, Moldavische en Oekraïnse nationaliteit. Eind jaren 90 liet hij zich naturaliseren tot Belg.