Ga naar de inhoud

De sterren voor de Omloop Het Nieuwsblad: Van Aert krijgt weer "een crosser" naast zich

De sterren van onze jury.

Vanaf 11 u mogen alle voorbeschouwingen geklasseerd worden: de benen van de renners zullen dan spreken tijdens de 77e Omloop Het Nieuwsblad. Maar voor een laatste rondje hebben we aangeklopt bij onze wielerjury. Dit zijn hun sterren voor de Omloop.

***

In zowat elke koers waar hij aan de start zal staan, zal Wout van Aert dit voorjaar de topfavoriet zijn. Ook al heeft hij dit seizoen nog geen competitie in de benen, zijn naam werd bovenaan de lijst blindelings ingevuld.

 

Hij krijgt er misschien ietwat verrassend het gezelschap van Tom Pidcock. 4 weken geleden was hij nog de beste crosser in Fayetteville, zijn (r)entree in de Algarve verliep ietwat geruisloos. Hoeveel tamtam maakt hij straks tussen Gent en Ninove?

**

Hoe vroeger de sterrenparade op het seizoen gehouden wordt, hoe groter de kans dat Tim Wellens prominent op de affiche staat. Maar door maagproblemen moet een van de schaduwfavorieten een streep trekken door wellicht de enige Vlaamse klassieker van zijn voorjaar. Hij komt vanmorgen niet aan de start.

 

Naast Wout van Aert heeft ook Jasper Stuyven voor een aanloop op Tenerife en dus zonder koersdagen gekozen. De winnaar van 2020 zette pas donderdagnamiddag voet op Belgische bodem. De verkenning liet hij over aan zijn vader, die met zijn motor en een cameraatje het parcours afstofte. 

 

Het eeuwige Quick Step-blok lijkt nog geen vooruitgeschoven kopman te hebben, maar volgens onze jury is Yves Lampaert de grootste kanshebber. De runner-up van 2020 zal zijn kans - ondanks de gebruikelijke sinusitis - misschien wel ruiken.

*

Bij Quick Step-Alpha Vinyl proberen ze hun breedte weer te benutten. Kasper Asgreen schuift een favorietenrol van zich af na een coronabesmetting, maar daar trapt onze jury niet in. Florian Sénéchal wordt dan weer door veel collega's in het peloton getipt.

 

Nog eentje die voor een atypische aanpak kiest: ook Sonny Colbrelli heeft nog niet gekoerst. Alles wat hij in 2021 aanraakte, veranderde in goud. Wordt 2022 een blauwdruk?

 

Je kan er gif op innemen dat zijn landgenoot Matteo Trentin in het wedstrijdverhaal genoteerd zal worden, maar gebeurt dat eindelijk eens op het moment van de waarheid?

 

Kopstukken Greg Van Avermaet en Oliver Naesen werden niet genomineerd, maar AG2R-Citroën blijft toch niet met lege handen achter. Stan Dewulf springt in het gat nadat hij indruk heeft gemaakt in de Ruta del Sol.