Ga naar de inhoud

Symbolische daad met waarde: Nils van der Poel geeft gouden plak aan Chinese dissident

Nils van der Poel op het podium in Peking.

Met twee gouden medailles was Nils van der Poel een van de figuren van de Winterspelen. Een van die medailles geeft hij nu aan de dochter van Gui Minhai, een Zweedse schrijver die in China in de gevangenis zit. Een symbolische daad, maar een staalhard statement.

Toen Van der Poel op het podium stond om zijn gouden medaille te ontvangen, had hij al een geheim plan. De Zweedse schaatser zou de medaille als symbool gebruiken om het Chinese regime aan de kaak te stellen. Dat plan is nu werkelijkheid geworden.

 

De olympische schaatskampioen heeft zijn medaille namelijk overhandigd aan de dochter van Gui Minhai, een Zweedse schrijver met Chinese roots die een gevangenisstraf uitzit in China. 

 

"Ik wil dat er een einde komt aan de schending van mensenrechten in China", vertelde hij. "Daarnaast pleit ik ook voor de vrijlating van Gui Minhai. Ik besef dat ik veel vraag, maar het is het enige dat ik wens." 

Ik voel me misbruikt door de Chinese regering.

Nils van der Poel

De Zweedse schrijver kreeg een gevangenisstraf voor 10 jaar opgelegd omdat hij  volgens het Chinese regime illegaal inlichtingen zou verstrekt hebben aan andere landen. Hij woonde vroeger in Hongkong, daar schreef hij boeken waarin hij kritiek uitte op de politieke leiders van China. 

 

Van der Poel won in Peking goud op de 5.000 en 10.000 meter. Hij overhandigde de medaille tijdens een kleine ceremonie in Cambridge en maakte van de mogelijkheid gebruik om opnieuw kritiek te uiten op de organisatie van de Winterspelen in Peking. 

 

"Ik speek niet uit naam van alle olympiërs, maar wij streven heel ons leven naar de top. De Chinese regering misbruikt onze dromen om hun politieke regime te legitimeren. Ik voel me misbruikt."

Angela Gui, de dochter van de gevangene Minhai Gui, is blij met de medaille. "Ik wou dat dit niet nodig was, maar het voelt wel goed dat de medaille de solidariteit voor politieke gevangenen zoals mijn vader kan symboliseren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.