Ga naar de inhoud

In Peking lukte het niet voor Belgische biatleten: "Misschien wel geschiedenis schrijven in 2026"

Florent Claude had het moeilijk op de Winterspelen.

De Belgische biatleten hebben op de Winterspelen een kans gemist om hun sport op een positieve manier in de kijker te zetten, maar Peking mag geen eindpunt worden. "We hebben veel ervaring op het hoogste niveau nodig."

Met zijn vijven waren ze op de Winterspelen, de Belgische biatleten. Het grootste aantal Belgische atleten in 1 sport in Peking. De goeie prestaties van vooral Lotte Lie en Florent Claude in de Wereldbeker dit seizoen kregen geen vervolg in China.


"We waren hier met de estafetteploeg en dat was een mooie primeur voor België", zegt Florent Claude. "We zullen zien over 4 jaar." Want deze Winterspelen mogen niet het eindpunt worden voor het Belgische biatlonproject, dat financieel gesteund wordt door het BOIC en Adeps.

 

Zo heeft België een delegatie van 11 jongeren naar Soldier Hollow in de Verenigde Staten gestuurd voor het WK voor junioren. Onder meer olympiër Cesar Beauvais en Pjotr Dielen zijn daar van de partij.

Je mag niet vergeten dat wij als Belgen geen sneeuw kennen zoals in andere landen. Daarom was het zo fantastisch dat we met een ploeg in Peking stonden.

Thierry Langer

Het is nu aan België om de biatleten vooruitgang te laten boeken met het oog op de Winterspelen in 2026.  Lotte Lie en Florent Claude waren de afgelopen maanden bij de beste schutters in de Wereldbeker, maar in Peking liep het fout.


"We moeten nog vooruitgang boeken in het schieten en in het langlaufen", weet Florent Claude. Dat is niet evident. "Op het vlak van het langlaufen zijn we wat in het nadeel. Niet abnormaal voor Belgen", beseft Thierry Langer.


"Je mag niet vergeten dat wij als Belgen geen sneeuw kennen zoals in andere landen. Daarom was het zo fantastisch dat we met een estafetteploeg op de Winterspelen gestaan hebben. We staan hier tussen de grootste biatlonlanden ter wereld."

Lotte Lie bleef onder de verwachtingen op de Winterspelen.

"Misschien lukt het ons om in 2026 Belgische sportgeschiedenis te schrijven"

In de kwalificatie voor Peking hield België onder meer Japan, Roemenië, Kazachstan en Polen achter zich. Claude: "Het Belgische team is zich goed aan het ontwikkelen de laatste jaren. Onze resultaten laten ons toe om stap per stap de lat wat hoger te leggen."


Langer: "Wat materiaal en staf betreft, zijn we erg goed uitgerust. De laatste jaren gaat het er echt professioneel aan toe. Op dat vlak komen we niks tekort. Om progressie blijven te maken, trainen we nu deels in internationaal verband met de betere biatleten."


Die competitie is nodig. "We hebben veel ervaring op het hoogste niveau nodig", weet Claude. "Als je je in de strijd kunt mengen op WB-wedstrijden, dan leer je veel." Die ervaring moet zich over 4 jaar uitbetalen in Cortina d'Ampezzo.


"In wereldbekerwedstrijden hebben we al laten zien dat we ook voorin kunnen meespelen. In Peking is het ons niet gelukt. Misschien lukt het ons over 4 jaar wel om Belgische sportgeschiedenis te schrijven", hoopt Langer.

Mijn jongste broer Fabien pakte in Peking zilver met Frankrijk op de estafette. Zeg nooit nooit, maar het zal niet makkelijk worden om hem voor België te doen kiezen.

Florent Claude

Dat zal dan zonder Tom Lahaye-Goffart moeten. Die liet weten dat zijn eerste Spelen meteen ook zijn laatste zijn. "Ik weet al enkele jaren dat ik zou stoppen wanneer ik de Winterspelen zou bereiken. De olympische estafette was dus mijn laatste wedstrijd."

 

"Ik ben trots dat ik het in de Olympische Spelen voor bekeken kan houden, het was een jongensdroom om hier te geraken", vertelde Lahaye-Goffart.


Langer: "Florent Claude en ik kunnen nog zeker 4 jaar mee. En wie weet duikt er nog talent op, zoals Cesar Beauvais." Ook de binnenkort 22-jarige Pjotr Dielen is nog jong. Maar misschien moet België nog even over de grens kijken?


Kan Florent Claude zijn broers Emilien en Fabien overtuigen om voor België te kiezen? "Dat wordt lastig. Mijn jongste broer Fabien pakte in Peking zilver met Frankrijk op de estafette. Zo kon toch iemand van de familie die droom waarmaken. Zeg nooit nooit, maar het zal niet makkelijk worden."

Tom Lahaye-Goffart sloot zijn carrière af in Peking.