Ga naar de inhoud

Knotsgek F1-seizoenseinde zindert nog na: Lewis Hamilton pleit voor "neutrale" stewards

Lewis Hamilton duwde al meteen het gaspedaal in op de eerste testdag van het nieuwe F1-seizoen.

Het spel zit al op de wagen. In de laatste race van vorig seizoen ontglipte Lewis Hamilton een 8e wereldtitel door een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding. Geen tweede keer, moet de Brit gedacht hebben. Vandaag, op de eerste testdag van het nieuwe seizoen, pleitte de zevenvoudig wereldkampioen meteen voor een "neutrale" wedstrijdleiding.

No Michael, no. This is so not right.

 

Woorden die bij elke  Formule 1-volger in het geheugen gegrift staan. De uitspraak van Mercedes-teambaas Toto Wolff ging over de controversiële safety car-beslissing, die Lewis Hamilton in de laatste race van vorig seizoen een mogelijke 8e wereldtitel gekost heeft.

 

Het betekende ook meteen het orgelpunt van een eventvol Formule 1-seizoen. Een seizoen waar de wedstrijdleiding steeds vaker op de korrel werd genomen. 

Sommige piloten zijn zeer goed bevriend met bepaalde stewards

Lewis Hamilton, Mercedes

Vandaag openden de Formule 1-rijders het nieuwe seizoen met een eerste testdag in Barcelona. Lewis Hamilton riep daar op een persmoment alvast op om dit seizoen "neutrale" racestewards in te zetten om de races in goede banen te leiden.

 

"Sommige piloten zijn zeer goed bevriend met bepaalde stewards", legde Hamilton verder uit. "Zo zie je vaak dat stewards en piloten samen reizen. Dan hebben bepaalde individuen de neiging om die piloten dan ook te bevoordelen."

 

"Ik hoop dus dat de Formule 1-organisatie dit seizoen stewards benoemt die neutraal zijn én geen voordelen hebben bij bepaalde beslissingen."   

Ter info: Formule 1-races worden geleid door een roterend panel van stewards, die tijdens de race beslissen over incidenten en zo nodig sancties opleggen voor inbreuken op de sportcode en de technische reglementen.

Tot ergernis van Lewis Hamilton, werd de safety car in het laatste rondje van het seizoen 2021 opgeroepen. Het resultaat van die actie is ondertussen welbekend.

"Duidelijke regelgeving"

Hamiltons teambaas Toto Wolff schaarde zich achter zijn succesvolle piloot en riep ook op tot professionaliteit in de stewardskamer.  

 

"Ik denk niet dat er sprake is van bewuste vooringenomenheid, om eerlijk te zijn", zei de Oostenrijker. "Maar er zou niet zo veel vaagheid in het regelboek mogen bestaan. Het laat te veel ruimte om regels te interpreteren."

 

Ook Red Bull-teambaas Christian Horner was het zowaar eens met de pleidooien uit het kamp van Mercedes. "Je hebt hele ingewikkelde reglementen, die ruimte laten voor interpretatie. Er is nood aan duidelijke regelgeving die makkelijk op te volgen is."