Ga naar de inhoud

Dante Vanzeir krijgt 5 effectieve speeldagen schorsing, Union kan nog in beroep gaan

Dante Vanzeir zal pas vlak voor de play-offs weer in actie mogen komen.

Het Disciplinair Comité van de voetbalbond heeft Dante Vanzeir voor 8 matchen geschorst, waarvan 5 effectief. Het bondsparket had één speeldag extra geëist. Union kan nog beslissen om in beroep te gaan.

De zitting van de Disciplinair Comité (dat beslist over de definitieve straf van Dante Vanzeir) begon met het tonen van de beelden. Daarna herhaalde het bondsparket de argumenten die het gisteren al verspreidde.

 

Dat de speler van Union aan zijn mouw werd getrokken en dat hij zich ging excuseren na de match, zijn geen verzachtende omstandigheden. Dat laatste beschouwt het bondsparket als een mooi gebaar, maar kan in rechtspraak geen reden zijn om minder streng te straffen. 

 

"Anders kan elke speler die zich misdraagt, proberen strafvermindering te krijgen met excuses achteraf." 

 

Op basis van de indicatieve tabel vroeg het bondsparket een straf van acht speeldagen schorsing, waarvan twee met uitstel. Het Disciplinair Comité maakte daar uiteindelijk drie voorwaardelijke speeldagen van, waardoor Vanzeir "maar" 5 matchen moet missen. 

 

Dat zou betekenen dat Vanzeir nog één match voor de play-offs kan meedoen. Union heeft nog altijd de mogelijkheid om tegen deze uitspraak in beroep te gaan, maar daarover beraadt de club zich nog. Theoretisch gezien kan ook het bondsparket zelf beroep aantekenen, als ze het niet eens zijn met de strafvermindering.

Vanzeir behoort tot de uitblinkers in de spits dit seizoen en dat zorgt ervoor dat verdedigers hem niet bepaald zacht behandelen. Toch is er nooit een reactie van zijn kant geweest hiervoor.

advocaat Spreutels

"Vanzeir is een voorbeeldspeler, die een vedette is geworden"

Dante Vanzeir bood tijdens de zitting opnieuw zijn excuses aan voor zijn actie, waarna zijn advocaat Daniel Spreutels lang het woord nam. 

 

De advocaat vroeg om met meer rekening te houden dan enkel het blanco strafblad van Vanzeir. 

 

Volgens Spreutels is hij een voorbeeld van sportiviteit geweest en dat in bijzondere omstandigheden. "Dante Vanzeir werd vorig seizoen een vedette in 1B en dit seizoen een Rode Duivel."

 

"Hij behoort tot de uitblinkers in de spits dit seizoen en dat zorgt ervoor dat verdedigers hem niet bepaald zacht behandelen. Toch is er nooit een reactie van zijn kant geweest hiervoor."

 

"Vergelijkingen met de zaken De Bilde-Porte en Wasilewski-Witsel hebben helemaal niets met dit dossier te maken, want in die dossiers was het slachtoffer lange tijd buiten strijd. Gelukkig kon Valentine Ozornwafor gisteren al trainen."

 

"Vanzeir is een voorbeeldspeler. Gelieve hier geen voorbeeldzaak van te maken."

 

"De maximale straf vragen is volgens ons dan ook niet juist. Het kan met wat meer matchen voorwaardelijk."

Vanzeir is een voorbeeldspeler, gelieve hier geen voorbeeldzaak van te maken.

advocaat Spreutels

Wat is de argumentatie van het Disciplinair Comité?

Bij het Disciplinair Comité verwijzen ze in hun motivering naar de ernst van de feiten, die volgens de befaamde indicatieve tabel een schorsing van 2 tot 8 matchen rechtvaardigt.

 

Als argumenten in het nadeel van Vanzeir worden de ernst van de overtreding, de opzettelijkheid van de actie én de mogelijkheid dat de match erdoor zou ontsporen aangedragen.

 

Wat in het voordeel van Vanzeir spreekt, is dat hij nooit eerder rechtstreeks rood heeft gekregen en hij achteraf ook heeft toegegeven dat zijn actie onaanvaardbaar was.

 

Hierdoor wordt de effectieve schorsing van 6 naar 5 speeldagen teruggebracht, maar om ervoor te zorgen dat het niet snel opnieuw zou gebeuren, werd de voorwaardelijke periode voor de 3 extra speeldagen opgetrokken naar 1 jaar. Er komt ook een forse geldboete van 6.500 euro bovenop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.