Ga naar de inhoud

Ajax stapt naar Instituut Sportrechtspraak voor zaak-Overmars

Marc Overmars stapte 2 weken geleden op bij Ajax.

Ajax heeft bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) melding gemaakt van het grensoverschrijdende gedrag van zijn voormalige directeur voetbalzaken Marc Overmars. Er volgt nu een onderzoek of Overmars strafrechtelijke regels heeft overtreden.

Twee weken geleden barstte een bom bij Ajax: Marc Overmars stapte op na meldingen van vrouwelijke werknemers over wangedrag van de directeur voetbalzaken. Hij zou gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten hebben gestuurd naar vrouwelijke collega's.

 

Nederlandse sportclubs hebben de plicht om zaken van grensoverschrijdend gedrag te melden bij het Instituut Sportrecht (ISR). De Nederlandse topclub heeft de benodigde informatie nu ook aangeleverd.

 

Een aanklager gaat nu eerst onderzoeken of het ISR de juiste partij is om de zaak te behandelen. "Het begint met een oriënterend onderzoek: wat hebben we qua melding?", zegt directeur Henk van Aller van het ISR. 

 

"De aanklager bekijkt of degene die beschuldigd wordt, zich wel aan de strafrechtelijke regels heeft gehouden. Daarna kijkt de aanklager of de melding een overtreding van het tuchtrecht betreft."   

 

Hoelang het eerste onderzoek gaat duren, weet de ISR-directeur niet. "Als alles op een presenteerblaadje wordt aangereikt, zoals ook de gegevens van de mensen die betrokken zijn bij deze melding, kan dat heel snel gaan. Als het veel uitzoekwerk is, duurt het langer. Voorop staat een zorgvuldige en objectieve benadering." 

 

Van Aller kan inhoudelijk niets zeggen over de melding van Ajax. De mogelijke straffen die in de tuchtreglementen zijn opgenomen, lopen uiteen van een berisping tot een uitsluiting als lid van een sportbond.