Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "Elsner neemt voorschot op ontslag, ook Zulte Waregem moet opletten"

"Luka Elsner is een trainer die ten einde raad is."

Bij leider Union moeten ze het volgende week voor het eerst stellen zonder Undav én Vanzeir, maar toch zijn de kopzorgen nog veel groter bij Antwerp, Standard en Zulte Waregem. "Zonder Vossen en Gano stond Zulte Waregem afgetekend onderaan naast Beerschot", zegt Peter Vandenbempt in zijn analyse van speeldag 28.

"Vanzeir heeft bezinningsperiode nodig"

Union boekte een overwinning met een zwarte rand in Charleroi: Dante Vanzeir verbaasde iedereen met een slag in het gezicht van zijn tegenstander. 

 

Wat mij betreft is Vanzeir nog altijd de ideale schoonzoon, hij is niet ineens een vuile speler geworden of een bandiet. Hij blijft een vriendelijke, sympathieke, bescheiden jongen en ook een sportieve speler eigenlijk. 

 

Maar goed, hij heeft op dat moment wel een heel zware fout gemaakt en daarvoor moet hij gestraft worden, zo gaat het in het leven ook.

 

We zijn een beetje geneigd om net uit sympathie voor die vriendelijke Vanzeir en het prachtige verhaal dat Union schrijft, wat milder te zijn. Maar dat kan natuurlijk niet.

 

Zijn blanco strafblad is zeker een argument in het bepalen van de strafmaat, zo is het voor burgers in het normale leven ook. Maar voor de daad zelf zijn er geen verzachtende omstandigheden, ook al proberen ze er bij Union wel nog naar voor te schuiven.

 

Niet de mogelijkheid van extra druk in de schijnwerpers, of niet de frustratie van een aantal mindere prestaties en de gemiste penalty vorige week tegen STVV, of niet het feit dat hij als spits veel moet incasseren en zich wilde losrukken, kan een klap in het gezicht rechtvaardigen. 

Zijn blanco strafblad is zeker een argument in het bepalen van de strafmaat, maar voor de daad zelf zijn er geen verzachtende omstandigheden.

Peter Vandenbempt

Wat mij betreft, is wat Vanzeir deed, in niets te vergelijken met het incident met Gilles De Bilde een tijd geleden. Dat was toch nog wat anders, de gevolgen voor het slachtoffer overigens ook. 


Ik herinner me wel nog een vuistslag van Mehdi Carcela van Standard 9 jaar geleden aan Björn Ruytinckx van OHL na een vreselijke tackle, waarbij Carcela zijn enkelligamenten scheurde en Ruytinckx nog een beetje treiterend stond te lachen.

Daar heeft de voetbalbond wel rekening gehouden met die verzachtende omstandigheid: een minimumstraf van 4 weken. Ik zou zeggen: we rekenen op een wijs oordeel en dat kan dan wel worden losgekoppeld van moraliserende overwegingen over voorbeeldfuncties... Dat hoeft er allemaal niet bij. 


Een bezinningsperiode voor Vanzeir en dan kan hij Union nog altijd kampioen maken.

"Er zit geen constante in het niveau van Antwerp"

Eerste achtervolger Antwerp verloor thuis van KV Mechelen, een nederlaag die is aangekomen bij coach Brian Priske. Teleurstelling na wat een heel goede wedstrijd was van de twee kanten, met veel kansen. 

 

Antwerp verdiende beter dan de nederlaag, maar als je doelpunten weggeeft en zelf kansen niet benut of zelfs niet tussen de palen mikt, dan verlies je.

 

Priske slaagt er nu toch al een heel seizoen niet in om zijn ploeg een constant niveau te laten halen. Soms zijn ze echt heel goed - daarvoor hebben ze ook een kwaliteitsvolle kern - maar individueel of collectief zit er geen constante in. 

 

Een paar zwakke prestaties zoals tegen STVV, op Kortrijk - weliswaar met een man minder - en op Gent, 1 op 9 thuis, bepalende spelers zoals Nainggolan - toch de vedette van de ploeg - die hun niveau niet halen... Dan heb je toch een probleem.

Paul Gheysens heeft niet geïnvesteerd in spelers als Nainggolan, Balikwisha en Engels om nu 10 punten achter te liggen op Union.

Peter Vandenbempt

Priske mag dan wel op de persconferentie zeggen dat "wat Union doet, hem niet kan schelen", maar zijn baas anders wel. Die wil kampioen worden en Champions League spelen volgend seizoen. Hij heeft niet geïnvesteerd in spelers als Nainggolan, Balikwisha en Engels om nu 10 punten achter te liggen op Union.


De leider wrijft zich al in de handen, want het speelt nu tegen Eupen en achtervolgers Antwerp en Club Brugge spelen tegen elkaar. Wie weet staat Union volgende week nog steviger op kop.

"Elsner is ten einde raad bij Standard"

Priske was scherp, maar wat dan gezegd van Luka Elsner. De coach van Standard zei, na alweer een nederlaag tegen KV Oostende, dat "ze doen alsof". 

 

Dat was het discours van een trainer die het niet meer weet, die ten einde raad is, die alles geprobeerd heeft, alle mogelijke spelers heeft opgesteld, geslagen en gezalfd en voor de zoveelste keer moet vaststellen dat de spelers van Standard het niet kunnen opbrengen om voor de clubkleuren te voetballen.

 

Hij zei: "Ze doen alsof ze alles geven, ze denken al snel dat ze geweldig hun best hebben gedaan, dat ze zichzelf pijn hebben gedaan, maar dat is helemaal niet zo."

 

Dat is bepaald vernietigend. Hij leek woedend, machteloos en ook wel een beetje berustend. Het is toch het discours van een trainer die beseft dat hij gefaald heeft. Hij is met grote verwachtingen naar Standard gekomen en leek al een beetje een voorschot te nemen op wat eventueel een ontslag zou kunnen zijn. 

In Kortrijk amuseren ze zich te pletter en lonken ze nog naar de play-offs en in Luik is het toch een triest treurspel.

Peter Vandenbempt

Het is een beetje vergelijkbaar met Mbaye Leye. Die stond daar een jaar geleden ook in Oostende bij de start van Play-off II met een 6-2-nederlaag. We zijn een jaar verder en er is eigenlijk niets veranderd bij Standard.


Elsner stapte zelf op bij KV Kortrijk - dat was helemaal niet zo netjes - omdat hij dacht in Luik bij een grote club met meer mogelijkheden terecht te komen, maar dat valt lelijk tegen.


In Kortrijk amuseren ze zich te pletter en lonken ze nog naar de play-offs en in Luik is het toch een triest treurspel.

"Zonder Vossen en Gano stond Zulte Waregem naast Beerschot"

Standard zit nog net boven het degradatievoetbal, maar Zulte Waregem moet pas echt opletten na de 5-0 tegen Kortrijk. Op Francky Dury kunnen de supporters het nu niet meer steken. 

 

De problemen zijn zonder Dury dezelfde gebleven: af en toe voetbalt Zulte Waregem echt wel goed - vorige week brachten ze Anderlecht in de 2e helft nog flink in de problemen - maar ze geven altijd kinderlijk makkelijk doelpunten weg.

 

Ze mogen blij zijn dat ze met Vossen en Gano scorende spitsen hebben, want anders stonden ze naast Beerschot afgescheiden onderaan. 61 tegendoelpunten al, zo sukkel je onvermijdelijk onderin. 

 

Zulte Waregem moet toch echt oppassen. Ze hebben nog drie punten voorsprong op Seraing en de barragewedstrijden. Seraing heeft ook nog een inhaalwedstrijd te goed, wel op het veld van AA Gent.

Zulte Waregem kan maar beter winnen tegen Seraing of het wordt echt wel een probleem.

Peter Vandenbempt

Het programma van Zulte Waregem is moeilijk: zondag is het tegen Seraing, een wedstrijd die je toch maar moet winnen. Nadien volgt namelijk nog een pittig programma, al geldt dat ook voor Seraing. 


Echt strijden om het behoud in de laatste weken van de competitie, is niet iets waar de club vertrouwd mee is. Dat brengt zeer specifieke stress met zich mee, laat ik mij vertellen door mensen die daar wel gespecialiseerd in zijn.


Ze hebben met het trainersduo Simons-De fauw wel een veelbelovend duo op de bank zitten, maar wel een duo zonder ervaring als coach en al helemaal zonder ervaring in het omgaan met degradatievoetbal.


Zulte Waregem kan dus maar beter winnen tegen Seraing of het wordt echt wel een probleem.

Peter Vandenbempt