Ga naar de inhoud

Sonck over malaise bij Standard: "Sinds vertrek Leye is er niets veranderd"

Standard lijkt een stuurloos schip, zowel op het veld als in de kleedkamer. De club staat 14e na amper 7 zeges en al 12 nederlagen.

De crisis lijkt stilaan compleet bij Standard. De nederlaag zaterdag aan de kust leek exemplarisch voor al wat misloopt bij de Luikenaars, van gefrustreerde spelers tot een radeloze coach. "De basisbeginselen van het voetbal zijn er niet", stelde Wesley Sonck vast in Extra Time.

Sonck over Oostende-Standard: "Wat heb ik hier allemaal gezien?"

Na een twaalfde nederlaag van het seizoen afgelopen weekend in Oostende lijkt Standard stilaan de bodem bereikt te hebben. Niet alleen figuurlijk, want het degradatiespook loert in Sclessin bijna om de hoek.


Wesley Sonck koos het nieuwe verlies van Standard als zijn Moment van de Week. "Het was een wedstrijd waarvan ik dacht: "Wat heb ik hier allemaal gezien?"", opende Sonck.


Coach Luka Elsner, nog maar sinds vorige herfst aan de slag in Luik, liet een gelaten en radeloze indruk na in zijn interview na de wedstrijd. "We spelen altijd met de handrem op en we zijn allerminst in de positie om zo te voetballen", klonk het.

Over interview Elsner: "Déjà vu met Mbaye Leye"

Ook sprak Elsner over de strijd voor het behoud, een gedachte die men in Luik als de pest wil mijden. Elsner deed dat overigens niet voor het eerst. "Toen Elsner vorig jaar begon in Luik, zei hij op een gegeven moment dat Standard moet oppassen voor degradatie."

 

"Maar nu had ik een déjà vu tijdens het interview. Na de nederlaag in Mechelen in de heenronde hield toenmalig coach Mbaye Leye eigenlijk hetzelfde discours. Het bleek toen zijn laatste interview als trainer van Standard."

 

"We zijn nu zoveel maanden later en alles is hetzelfde gebleven. De basisbeginselen van het voetbal zijn er niet: inzet, je trui natmaken en soms met krampen van het terrein gaan. Zoiets kweek je op training."

 

"Ook zeiden Elsner en Leye hetzelfde, over streng zijn en roepen in de kleedkamer. Je kan eens roepen, maar als je met een heel jonge ploeg speelt zoals Standard, dan raak je het kwijt."

De basisbeginselen van het voetbal zijn er niet: inzet, je trui natmaken en soms met krampen van het terrein gaan.

Wesley Sonck

Onder Luka Elsner is er geen beterschap bij Standard.

"Er zit heel veel frustratie in het elftal"

"Er zit ook heel veel frustratie in het elftal. De vraag is: hoe los je dat op? Je mag de problemen benoemen, maar de oplossing is volgens mij toch om positief te blijven."


"Als het goed gaat is het allemaal leuk en aardig, maar als het niet goed gaat dan krijg je dit. Er moet dan een klik komen: hoe kan het op het veld veranderen? Als je wint kan de rust misschien terugkeren, maar anders moet dat op de training opgelost worden."


"Dit is te veel", vindt ook Franky Van der Elst over de frustraties bij Standard. "Je kan wel een keer frustratie uiten, maar als dat 7 of 8 keer gebeurt ... Ik vind overigens ook dat er nog altijd kwaliteit is in die ploeg, maar ze halen hun niveau gewoon niet."