Wat brengen de Winterspelen van 2026? Nieuwe discipline en unieke organisatie

Op de slotceremonie in Peking gaf China de olympische vlag door aan Italië, waar de Winterspelen in 2026 zullen doorgaan. Voor het eerst zullen twee steden uit aparte regio's instaan voor de organisatie: Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Milaan Cortina, dat is de officiële naam voor de Olympische Winterspelen die gepland staan tussen 6 februari en 22 februari 2026. Daarmee zal Italië voor de derde keer de Winterspelen organiseren: in 1956 in Cortina d'Ampezzo en in 2006 in Turijn.

 

Cortina d'Ampezzo is de parel van de Dolomieten in het noorden van Italië, Milaan ligt in de Po-vlakte wat meer naar links. Met de auto is dat al snel 400 kilometer rijden.

 

De slogan van de komende Winterspelen is dan ook "Duality/Together", ofwel "Dualiteit/Samen". De Italianen gaan er prat op dat 90% van de stadions en accommodaties al bestaat en niet meer gebouwd moet worden. Een pluspunt, want de bouw en het bijhorende kostenplaatje van de Spelen was de voorbij jaren vaak voer voor discussie. 

 

Op die volgende Winterspelen zal er overigens een nieuwe discipline worden toegevoegd: ski mountaineering. De sport omvat het beklimmen en skiën van besneeuwde bergen. De onderdelen bestaan uit sprint (mannen en vrouwen), individueel (mannen en vrouwen) en de gemengde estafette.

 

https://olympics.com/en/olympic-games/milano-cortina-2026