Niet Gorissen wel Rooms beste Belgische in Hannuit, jonge Da Silva charmeert bij de mannen

Lisa Rooms won de strijd met Mieke Gorissen als eerste Belgische.

In de CrossCup in Hannuit heeft olympisch kampioene Peruth Chemutai alles en iedereen achter zich gelaten. Lisa Rooms (7e) bleef nipt Mieke Gorissen (8e) voor als beste Belgische. Bij de mannen was de Duitser Samuel Fitwi de snelste, Lucas Da Silva (5e) werd verrassend de eerste Belg.

Olympisch kampioene Chemutai heerst, Rooms troeft Gorissen af

Voor het eerst in meer dan 40 jaar kwam er met Peruth Chemutai een olympisch kampioene (3.000m steeple) aan de start van een CrossCup-manche.

De Oegandese zette ook meteen de toon en trok het grote pak al snel op een lint. Ze kreeg Chebet en Chesang mee in haar zog, maar halfweg koers bleef de olympisch kampioene alleen over.

Ondanks de stevige wind bleef de Chemutai een strak tempo ontwikkelen, waardoor ze aan de meet uiteindelijk 10 seconden overhield op Chebet.

Bij de Belgen kwamen Lisa Rooms en Mieke Gorissen dan weer goed voor de dag. Beide loopsters bleven bij elkaar tot de slotronde, waarna het Rooms was die over het sterkste eindschot beschikte. 

Rooms blijft ook nog steeds de leidster in het klassement.

Rooms: "Op dit scenario had ik vooraf gehoopt"

Lisa Rooms verraste vandaag door marathonloopster Mieke Gorissen voor te blijven als eerste Belgische. Achteraf gaf onze landgenote mee dat ze daar ook wel een doel van had gemaakt.

"Vorige week in Diest eindigde ik maar tien seconden achter Mieke. Ik wist dat het erop aan kwam om een moeilijk moment middenin de wedstrijd te overbruggen.

"In de laatste ronde ben ik nog moeilijk te kloppen, dat weet ik, zeker door een marathonloopster, die minder snelheid heeft. Het scenario zoals het zich hier heeft afgespeeld, is exact waar ik op gehoopt had. Echt fantastisch." 

Gorissen: "Minder lastig dan ik vooraf gevreesd had"

Fitwi doet iedereen kraken, jonge Da Silva verrassend eerste Belg

Bij de mannen stak de Duitser Samuel Fitwi er dan weer bovenuit in het slot van de wedstrijd.

Terwijl Rogers Kibet het grootste beulwerk voor zijn rekening nam, was er in het slot niemand meer opgewassen tegen de snedige versnelling van Fitwi.

Door de afwezigheid van Isaac Kimeli en Michael Somers werd er in de strijd tussen de Belgen gekeken naar de opkomende talenten.

 

Uiteindelijk was het de 22-jarige Lucas Da Silva die zijn snelle start verzilverde en Clement Deflandre voorbleef als beste Belg.

Da Silva: "Hield hier absoluut geen rekening mee"

Lucas Da Silva verbaasde vriend en vijand in Hannuit door als eerste Belg te eindigen. De 22-jarige loper blikte dan ook tevreden terug op zijn prestatie.

"Ik ben heel tevreden. Met eerste Belg worden hield ik absoluut geen rekening. Dit is de perfecte dag voor mij. Wat dit voor mij betekent? Pfff, ik heb er geen woorden voor."

"De beste zes of zeven Belgen waren er niet, en dus dacht ik wel aan het podium", vertelde de jonge Belg. "Mijn start was heel goed en ik was tot mijn verrassing meteen eerste Belg, na vier sterke buitenlanders. Ik voelde me daar best comfortabel, dus probeerde ik gewoon te volgen."

"Vanaf de derde ronde kreeg ik het lastiger en kwam Arnaud Dély terug op mij. We hebben lang samen gelopen, maar ik kreeg het steeds zwaarder."

"Op het einde kreeg ik toch weer wat energie, vooral omdat de achtervolgers terugkeerden en ik absoluut tweede Belg wilde worden, maar uiteindelijk is het dus zelfs eerste Belg geworden."