Lahsene Bouchikhi kroont zich in Sevilla tot snelste Belgische marathondebutant

Lahsene Bouchikhi (links) is de snelste Belgische debutant op de marathon.

Lahsene Bouchikhi heeft Belgische marathongeschiedenis geschreven. Onze landgenoot kwam na 2u10'21" over de streep in de marathon van Sevilla. Dat is de snelste tijd in de geschiedenis voor een Belgische debutant op die afstand. Lahsene stapt zo uit de schaduw van grote broer Sofiane Bouchikhi.

Lahsene Bouchikhi finishte als 22e in Sevilla. Hij ging stevig van start, goed voor een tijd van 1u04'39" halverwege de wedstrijd.

 

Daarna kreeg de 28-jarige langeafstandsloper het erg zwaar, maar hij viel niet stil. Met zijn eindtijd van 2u10'21" doet hij één seconde beter dan de beste Belgische debutantenchrono van Dieter Kersten vorig jaar in Dresden.

 

Dit is meteen een dubbelslag voor Bouchikhi: in principe is onze landgenoot zowel geplaatst voor het WK in Eugene (juli) als voor het EK in München (augustus). 

 

De winst in Sevilla ging bij de mannen naar de Ethiopiër Asrar Abderahman. Hij kwam in 2u04'43" over de finish.

 

Bij de vrouwen eindigde Hanne Verbruggen als 17e, in 2u29'54". Daarmee verbetert ze haar persoonlijk record met 40 seconden, goed voor een EK-selectie. De overwinning ging naar de Ethiopische Alemu Megertu in 2u18'51".

De beelden van de marathon in Sevilla:

Tweets: