Ga naar de inhoud

Finland is voor het eerst olympisch kampioen ijshockey na verdiende zege tegen Rusland

Rusland moet zijn olympische ijshockeytitel afstaan aan Finland. De Finnen kwamen in de finale op achterstand, maar gingen er nog op en over. Finland had al 2 keer een finale verloren en pakt nu voor het eerst goud.

108 gouden medailles waren er de voorbije 16 dagen al uitgereikt, maar voor Finland en Rusland was die 109e wellicht de meest begeerlijke. Rusland had 4 jaar geleden gewonnen en wou zijn hegemonie verlengen. Maar de duels met Finland waren de voorbije jaren steeds nipt.

 

Hoewel de NHL geen spelers wou afstaan aan de Spelen - waardoor Canada en de VS buiten de medailles vielen - kon Finland toch rekenen op heel wat spelers die tot voor kort in de beste competitie ter wereld speelden.

 

Dat bleek uiteindelijk de winnende formule, ook al kwam Rusland op voorsprong door een goal van Grigorenko. Maar de Finnen waren veel beter, kregen ook veel kansen en scoorden zelf nog twee keer.

 

De assist van de 2-1 van Bjorninen kwam van de stick van Marko Anttila. De 36-jarige veteraan zat vanwege corona bijna een week in quarantaine toen de Finse ploeg in Peking aankwam. Maar uiteindelijk krijgt zijn verhaal toch een happy ending.

 

Voor Finland is het de 7e ijshockeymedaille uit zijn olympische geschiedenis, maar de eerste gouden. In 2006 verloor de ploeg de finale tegen aartsrivaal Zweden, maar van die ploeg was er niemand meer bij.

Bekijk de goals uit de finale

Uitslag