Sven Nys over dopingzaak Toon Aerts: "Een zak ijs die op je hoofd valt"

  Nys is al sinds 2017 de ploegbaas van Aerts.

  De positieve dopingplas van Toon Aerts, speerpunt van de Baloise Trek-Lions, is ook bij ploegbaas Sven Nys hard aangekomen. Voor de cross in Sint-Niklaas reageerde Nys voor het eerst op de zaak: "We zijn aangeslagen, maar we blijven in Toon vertrouwen. Nu is het afwachten."

  Nys: "We zijn allemaal geschrokken en aangslagen"

  De positieve dopingplas van Toon Aerts heeft voor opschudding in de veldritwereld gezorgd. Woensdag communiceerde de renner over een afwijkend testresultaat in zijn urine. De verboden substantie letrozole metabolite werd erin teruggevonden.


  Ook Sven Nys, ploegbaas van Toon Aerts, schrok bij het nieuws. "Wij hebben het ook gewoon via mail vernomen", vertelde hij in Sint-Niklaas voor onze camera. "Dat is een zak ijs die op je hoofd valt."


  "Je staat plots met de rug tegen de muur. We zijn allemaal geschrokken en aangeslagen. We hebben snel de koppen bij mekaar gestoken om zo goed en eerlijk mogelijk te communiceren, met alles wat we weten. Nu is het afwachten tot we de resultaten van het B-staal hebben en we blijven vertrouwen hebben in Toon Aerts."

  Het B-staal is aangevraagd, maar omdat er nog heel veel coronatests worden gedaan kan dat nu enkele weken langer duren dan gewoonlijk. 

  Sven Nys

  Nys had de afgelopen dagen al contact met Aerts. Hoe reageerde de renner? "Dit is niet leuk. Toon is een hele correcte gast die alles voor zijn sport doet op een eerlijke manier. Zo heb ik hem altijd ervaren."

   

  "Hij is natuurlijk aangeslagen, maar hij is ook wel strijdvaardig. Hij gaat nog veel lopen en probeert zijn hoofd leeg te maken. Het is nu even afwachten."


  Welke stappen zal de ploeg van Nys nu ondernemen? "Het B-staal is aangevraagd, maar omdat er nog heel veel coronatests worden gedaan kan dat nu enkele weken langer duren dan gewoonlijk. Voor ons is het dus gissen."


  "Of we al bezig zijn met een eventuele verdediging? Nee, we wachten nu af. We hebben verder geen info en kunnen dus niets doen."

  Brand: "Het was ronduit een kutweek"

  Ook ploeggenote Lucinda Brand kon voor de start een woordje kwijt over de zaak-Aerts. "Het was voor iedereen een heel moeilijk bericht", sprak ze. "Het was ronduit een kutweek. We hebben als ploeg met iedereen even samengezeten, in de eerste plaats om te weten te komen wat iedereen weet.


  "Maar hoe hard het ook klinkt, daarna moet je terug met jezelf bezig zijn. We kunnen niet veel betekenen op dit moment. Of het moeilijk was om de knop om te draaien? Dat verschilt voor iedereen, ik kan daar gemakkelijker mee omgaan."