Nederlandse Irene Schouten rondt olympische trilogie af op massastart

Na het goud, de emoties: Irene Schouten pinkt een traantje weg.

De cirkel is helemaal rond: het schaatstoernooi begon op zaterdag 5 februari met goud voor Irene Schouten en vandaag won de Nederlandse ook het laatste goud op de schaatsbaan: ze sprintte naar de overwinning op de massastart.

De topfavoriet die het afmaakt op de massastart, het is niet iedereen gegeven, maar Irene Schouten deed het bij de vrouwen. De Nederlandse zag haar "knecht" Marijke Groenewoud letterlijk wegvallen en moest het werk alleen opknappen.

 

Dat deerde haar niet, ook al stak de Canadese Ivanie Blondin haar 300 meter voor de finish wel voorbij. Met haar laatste, rake klappen ging Schouten op de finish toch weer voorbij Blondin. 

 

Daarmee zette ze de kroon op haar olympische toernooi: goud op de 3.000 meter, goud op de 5.000 meter, goud op de massastart en brons op de ploegenachtervolging. Nooit had een Nederlander een beter rapport op de Winterspelen.

 

De emoties waren dan ook begrijpelijk. "Het ging niet helemaal volgens plan, gelukkig wel bij de finish. We werken hier zo hard voor, maar je moet natuurlijk ook wat geluk hebben. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dit had ik nooit durven te dromen."

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.