En of de Nederlanders het Bart Swings gunnen: "Diepe, diepe buiging"

Bart Swings controleerde de hele finale, hij haalde onder meer Bergsma (r) meerdere keren terug.

Bart Swings woont en traint in Nederland. Dat uitgerekend hij als Belg nu goud pakt, maakte onze landgenoot wat bescheiden: "Ik hoop dat de Nederlanders me dat een beetje gunnen." En of ze dat doen!  

Bart Swings was beresterk en haalde iedereen terug in de olympische finale van de massastart, Sven Kramer en Jorrit Bergsma incluis. "Ik heb natuurlijk wel al hun gaten dichtgereden, anders had er misschien wel een Nederlander gewonnen. Maar ik heb laten zien dat ik de sterkste was vandaag."

Onze landgenoot hoeft niet bang te zijn: onze noorderburen gunnen hem zijn olympische titel volop. In haar overwinningsinterview voor onze Sporza-microfoon na haar massastartgoud had Irene Schouten zelfs geen vraag nodig om over Swings te beginnen: "Gefeliciteerd met Bart."

"Weet je: Bart is eigenlijk zo vaak de beste, maar wint niet altijd. Nu heeft hij zo verdiend gewonnen", stelt de schaatskoningin van deze Spelen met 3 keer goud, die net als Swings ook goed uit de voeten kan met de skeelers. "Hij doet heel veel werk, de Koreanen vaak niet zo. Dat hij dan toch de titel pakt, vond ik echt heel knap."

NOS: "Wat komt het deze sympathieke Belg toe!"

Nederland is het schaatsmekka. Wat veldrijden en koers is voor Vlaanderen, is schaatsen voor Nederland. Maar ook op de Nederlandse tv waren ze blij voor Swings: "Het was groots gedaan door Bart Swings! Belgisch goud! Wat komt het hem toe", schreeuwden de commentatoren van de NOS.

"Bart Swings schrijft geschiedenis voor België. Wat heeft hij er hard voor gewerkt. Hij haalde continu de aanvallende Nederlanders terug. Hij werd naar voren geduwd door zijn concurrenten. die wisten dat Swings het gaatje wel zou dichtrijden. Wat komt het deze sympathieke Belg toe?"

Ook de Nederlandse analist en ex-olympiër Erben Wennemars gunde het Swings van harte. "Ik vind het zo mooi wat hij gedaan heeft. Het was grote klasse! Er wordt heel vaak gezegd dat je in een massastart geluk moet hebben, dat iedereen kan winnen."

"Maar vandaag mocht er maar eentje winnen: er was er maar eentje by far de aller-, allerbeste. En dat was Bart Swings. Hij heeft alle aanvallen zelf gepareerd, alle sprinters zaten achter hem en toen maakte hij het op zo'n manier af. Een diepe, diepe buiging voor Bart Swings." 

Er mocht er maar eentje winnen vandaag. De manier waarop hij het afmaakt! Grote klasse. Een diepe, diepe buiging voor Bart Swings.

Erben Wennemars