Ga naar de inhoud

Uw gids voor de Strade Bianche 2022: parcours, deelnemers, livestream

 za 5 maart 2022 09:44

De klassiekers volgen elkaar nu heel snel op. Op zaterdag 5 maart trekken we richting Toscane voor de Strade Bianche. Zijn er veranderingen aan het parcours aangebracht? Wie verschijnt aan de start? En wanneer kan ik kijken naar de tv-uitzending? Lees het in deze gids over de koers bij de mannen en de vrouwen.

Zo was het vorig jaar:

Lees het verslag van de editie in 2021: Mathieu van der Poel won een koers om duimen en vingers bij af te likken.

 

Een elitegroepje met alleen maar ronkende namen trok de finale in, Wout van Aert beschikte niet over zijn allerbeste benen en moest een bisnummer uit zijn hoofd zetten.

 

Mathieu van der Poel voelde zich wel in zijn sas. Hij haalde verwoestend uit op de laatste grindstrook van de dag en nam wereldkampioen Julian Alaphilippe en Egan Bernal mee naar Siena.

 

Daar haalde de Nederlandse kampioen zijn sloophamer nog eens boven: Alaphilippe en Bernal hadden geen schijn van kans tegen een ontketende Van der Poel.

Rituitslag Strade Bianche

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
4:40:29
Alpecin - FenixAFC
2
Julian Alaphilippe
+5
Deceuninck - Quick-StepDQT
3
Egan Bernal
+20
INEOS GrenadiersIGD
4
Wout van Aert
+51
Jumbo - VismaTJV
5
Tom Pidcock
+54
INEOS GrenadiersIGD
6
Michael Gogl
+54
Team Qhubeka - ASSOSTQA
7
Tadej Pogacar
+54
UAE Team EmiratesUAD
8
Simon Clarke
+2:25
Team Qhubeka - ASSOSTQA
9
Jakob Fuglsang
+2:25
Astana - Premier TechAST
10
Pello Bilbao
+2:39
Bahrain VictoriousTBV

Het parcours:

Wat goed is, hoef je meestal niet te veranderen. De organisatie bevriest dan ook de succesformule van deze grindklassieker: omschrijf het gerust als de hellingen van Luik-Bastenaken-Luik in het stofjasje van Parijs-Roubaix.

 

Om 11.40 uur verlaat het peloton Siena voor een tocht van 184 kilometer door Toscane. De finish wordt tussen 16.15 uur en 16.45 uur verwacht in de binnenstad van Siena. 

 

Het parcours wordt natuurlijk gekruid door de grindwegen. In totaal wordt 63 kilometer op het bord van de renners gelegd, verdeeld over 11 "settori sterrati". 

 

Het is een allegaartje van korte en ellenlange stroken die veelal een kleine versnelling vereisen en er wordt geregeld geflirt met dubbele stijgingspercentages. Onderschat ook de afdalingen en de vele verraderlijke bochten niet.

 

Na 11 kilometer wordt de stofzuiger een eerste keer in gang geduwd. 

 

Wees extra aandachtig bij de zeer lange sectoren 5 en 6 (die elkaar wel heel snel opvolgen), strook 8 (11,5 km naar Monte Sante Marie, "de zwaarste van de race"), 10 (Colle Pinzuto) en 11 (Le Tolfe). 

 

Op Le Tolfe ontbonden Wout van Aert en Mathieu van der Poel de voorbije jaren hun duivels. Le Tolfe wordt gekenmerkt door een verraderlijke duik, het lanceerplatform naar een helling van 18 procent.

 

Na die laatste stofstrook wacht de renners nog 12 kilometer tot de finish in Siena. Die ligt op de Piazza del Campo na een zeer zware slotkilometer op de Via Santa Caterina (piek van 16 procent).

Kijktip: beleef nog eens de edities van de voorbije jaren

Deelnemerslijst:

De winnaars van de jongste edities ontbreken: Mathieu van der Poel (2021) revalideert, Wout van Aert (2020) laat voor het eerst de Strade Bianche links liggen en kiest voor Parijs-Nice. 

 

Ook Zdenek Stybar (2015) en Michal Kwiatkowski (2014 en 2017) zijn opvallende afwezigen.

 

De rol van topfavoriet is dan misschien weggelegd voor Julian Alaphilippe, winnaar in 2019. Al zal de wereldkampioen op zijn best moeten zijn om Tadej Pogacar af te stoppen. De Sloveen werd vorig jaar 7e in Siena.

 

Tiesj Benoot won in 2018 en staat na zijn sterk openingsweekend met stip genoteerd.

 

Het lijstje potentiële smaakmakers ziet er veelbelovend uit: onder meer Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Sergio Higuita, Quinn Simmons, Matej Mohoric, Tom Dumoulin, Greg Van Avermaet, Alejandro Valverde en Tim Wellens zullen een rugnummer opspelden.

 

Een speciale vermelding was er voor Tom Pidcock, maar de wereldkampioen veldrijden en olympisch MTB-kampioen past op de valreep door een maagvirus.

 

De afwezigen hebben ongelijk? Zoek op uw deelnemerslijst alvast niet naar onder meer Davide Formolo, Maximilian Schachmann, Vincenzo Nibali, Sonny Colbrelli, Peter Sagan en Philippe Gilbert. Zij hebben andere plannen.

teams en deelnemers

Het weerbericht:

Wie regen en de Strade Bianche aan elkaar linkt, belandt uiteraard bij de zege van Tiesj Benoot in 2018. 

 

Zo'n uitgeregende editie als dat jaar wordt het zaterdag normaal niet, maar er hangt vrijdag en zaterdag toch regen in de Toscaanse lucht.

 

De zon, de wolken en de regendruppels zullen een dagje discussiëren en de thermometer moet vechten om in de dubbele cijfers te eindigen. 

Live bij Sporza:

  • Sporza.be en Sporza-app: live met tekstupdates van start tot finish op deze pagina, livestream vanaf 13.50 uur, de eerste reacties en nabeschouwingen

  • Eén: de uitzending begint om 13.50 uur met commentaar van Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer

  • Radio 1: de uitzending begint om 15 uur met commentaar van Christophe Vandegoor

Strade Bianche voor vrouwen:

Ook het vrouwenpeloton heeft een afspraak met de gravelwegen. Ze moeten vroeg uit de veren.

 

De dames schieten al om 9.10 uur uit de startblokken en worden tussen 13 uur en 13.30 uur op de Piazza del Campo verwacht.

 

Hun omloop bedraagt 136 kilometer, goed voor 8 sectoren grind van in totaal 31,6 kilometer.

 

Colle Pinzuto, Le Tolfe en de Via Santa Caterina: de luxeproducten van bij de mannen vormen ook de basis van dit recept.

 

Vorig jaar was Chantal van den Broek-Blaak de koningin van het Italiaanse grind. Met een eindjump rekende ze in de smalle straatjes van Siena af met Elisa Longo Borghini. Lotte Kopecky werd genekt door pech.

Rituitslag Strade Bianche (vrouwen)

naamresultaatploeg
1
Chantal van den Broek-Blaak
136 km in 3u54'40"
2
Elisa Longo Borghini
op 7"
3
Anna van der Breggen
9"
4
Annemiek van Vleuten
11"
5
Cecilie Uttrup Ludwig
11"
6
Demi Vollering
11"
7
Marianne Vos
23"
8
Marta Cavalli
27"
9
Katarzyna Niewiadoma
30"
10
Ellen van Dijk
32"

Live bij Sporza:

  • Sporza.be en Sporza-app: live met tekstupdates van start tot finish op deze pagina, livestream vanaf 11.35 uur.

  • Eén: de uitzending begint om 11.35 uur en loopt vanaf 12.55 uur op Canvas. Op Eén krijgt u vanaf 13.30 uur nog een herhaling van de slotfase.
Lees ook: