Rally van Ieper staat opnieuw op de WK-kalender: "Beloning voor vorig jaar"

Thierry Neuville won vorig jaar de eerste WK-rally op Belgische bodem, in Ieper.

De Rally van Ieper zal ook in 2022 deel uitmaken van het wereldkampioenschap. Vorig jaar was de Ypres Rally de eerste WK-rally ooit in ons land. De Rally van Ieper wordt in 2022 gereden van 19 tot 21 augustus en is de 9e manche van het WK.

In een aankondiging in oktober liet de internationale bond FIA weten dat de Rally van Ieper zou verdwijnen van de kalender, maar die beslissing wordt teruggedraaid. 

 

Net als in 2021 staat de Rally van Ieper opnieuw op de WK-kalender. Het zal dus niet bij een eenmalige passage van het WK-circus blijven in Ieper. Thierry Neuville won trouwens met zijn Hyundai en corijder Martijn Wydaeghe in 2021.

De wereldwijde gezondheidscrisis zorgde er in 2020 voor dat de Ypres Rally in het vizier van de WRC-promotor verscheen. Ondanks alle verwoede pogingen bleek de deadline te kort om de Belgische rally op de WK-kalender te krijgen. In 2021 werd met succes een nieuwe poging ondernomen.

De organisatie werkte een compromis uit waarbij zowel Vlaanderen als Wallonië betrokken werden. Na twee wedstrijddagen in de Westhoek werd de slotdag afgewerkt in Wallonië met een apotheose op het rallycrosscircuit van  Francorchamps.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat er voor de Ypres Rally geen plaats was op de internationale kalender: noch in het Europese circuit, noch in het WRC. Bij de bekendmaking van de WK-kalender bleef er één wedstrijdweekend beschikbaar (19-21 augustus).

Lange tijd werd gedacht dat het WRC terug zou keren naar Ierland, maar toen dat niet haalbaar bleek, werd uitgekeken naar een alternatief. Uiteindelijk bleven Monza en Ieper over.

Vanmiddag raakte bekend dat Ieper zich voor de tweede keer mag opmaken voor het WRC. Over het format is nog niets geweten, maar een uitstap naar Francorchamps is geen optie meer.

"Enkele weken geleden kwam de vraag"

Voorzitter Alain Penasse van Club Superstage, de organiserende automobielclub, was natuurlijk meer dan tevreden. "De organisatie maakte een sterke indruk bij zijn debuut op het hoogste niveau."

"Op de voorlopige kalender van het FIA World Rally Championship stond de 9de manche aangeduid in het weekend van 19 tot 21 augustus, maar de naam van de wedstrijd was nog niet ingevuld," doet Penasse zijn verhaal.

"Er waren meerdere kandidaten voor die plaats. Enkele weken geleden kregen we van de WRC Promotor de vraag of we die plaats wilden innemen. Met onze partners hebben we inspanningen geleverd om deze tweede Belgische WK-manche mogelijk te maken."

"Als Club zijn we heel blij dat we het FIA WRC opnieuw naar Ieper kunnen halen. Het is een beloning voor de inspanningen die de hele club, alle vrijwilligers, onze partners en de lokale overheden afgelopen jaar geleverd hebben om die eerste editie tot een succes te maken."

kalender WRC 2022
datum rally winnaar 2022 winnaar 2021
20-23/01 Monte Carlo Loeb Ogier
24-27/02 Zweden Rovanperä -
21-24/04 Kroatië Rovanperä Ogier
19-22/05 Portugal Rovanperä Evans
02-05/06 Italië Tänak Ogier
23-26/06 Kenia Rovanperä Ogier
14-17/07 Estland Rovanperä Rovanperä
04-07/08 Finland Tänak Evans
19-21/08 Ieper Tänak Neuville
08-11/09 Griekenland Neuville Rovanperä
29/09-02/10 Nieuw-Zeeland Rovanperä -
20-23/10 Spanje Ogier Neuville
10-13/11 Japan Neuville -
stand WRC 
  rijder auto punten
1. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 255
2. Ott Tänak (Est)
Hyundai 205
3. Thierry Neuville Hyundai 193
4. Elfyn Evans (GBr) Toyota 134
5. Takamoto Katsuta (Jap) Toyota 122