Britse estafetteteam moet olympische medaille inleveren na positieve dopingtest

Chijindu Ujah is de boosdoener bij de Britten.

De Britten moeten hun zilveren medaille op de 4x100 meter in Tokio inleveren. Dat maakte het Hof van de Arbitrage van de Sport vandaag bekend nadat Chijindu Ujah eerder een positieve dopingtest aflegde.  

Italië snelde op de 4x100 meter op de Olympische Spelen naar de gouden plak en Groot-Brittannië ging met het zilver aan de haal. 

 

Niet veel later werd duidelijk dat er een dopinggeurtje over die 2e plaats hing. Diezelfde dag leverde Ujah een positieve test af.

 

In de stalen van CJ Ujah werden sporen gevonden van de verboden middelen ostarine en S-23, die kunnen helpen bij een snellere spieropbouw.

 

De sprinters van Canada wonnen het brons. Zij krijgen naar verwachting nu het zilver en het Chinese kwartet zal dan alsnog het brons krijgen. Zharnel Hughes, Nethaneel Mitchell-Blake en Richard Kilty waren de andere drie lopers in het Britse estafettekwartet.

 

Ujah was berouwvol. Hij beweert onbewust een vervuild supplement te hebben genomen tijdens de Spelen en dat zou de positieve dopingtest hebben veroorzaakt. 

 

"Ik aanvaard deze beslissing met verdriet en wil graag mijn verontschuldigingen aan mijn teamgenoten aanbieden", vertelde Ujah. "Het spijt me dat zij door deze zaak de medailles kwijtraken waar ze lang en hard voor hebben getraind en die ze echt verdienden."