WK wielrennen legde Vlaanderen geen windeieren: economische boost van 27,4 miljoen euro

Julian Alaphilippe viert zijn wereldtitel in Leuven.

Dat het WK wielrennen van eind september in Vlaanderen een schot in de roos was, hebben ze van Knokke-Heist tot in Leuven ondervonden. Cijfermateriaal bevestigt al die positieve evaluaties: het WK genereerde een boost van 27,4 miljoen euro in de Vlaamse economie.

De tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge en de wegritten tussen Antwerpen en Leuven waren sportieve hoogvliegers en de Vlaamse ambiance werd door elke deelnemer en wielerliefhebber bejubeld. 

 

"De koers kwam thuis, lokte heel wat mensen uit hun huis en heel wat bezoekers naar Vlaanderen en de vier gaststeden. Een aantal studies en onderbouwde rapporten bevestigen nu het subjectieve buikgevoel dat het WK inderdaad één groot wielerfeest was, voor Vlamingen én voor bezoekers uit onze buurlanden en iets verder weg", meldt het organisatiecomité.

 

De 4 gaststeden noteerden samen 1,5 miljoen bezoekers tijdens de WK-week. Het ging om ruim 1 miljoen unieke bezoekers, waarvan 10 procent buitenlanders.

 

"De bezoekers verbleven gemiddeld 4,5 nachten in Vlaanderen, wat bovengemiddeld is in onze overnachtingscijfers. Alle bezoekers samen spendeerden net geen 36 miljoen euro tijdens hun verblijf in Vlaanderen."

 

"Het gros van die uitgaven ging naar overnachtingen, eten en drinken en transport. In totaal zorgde het WK voor een boost van 27,4 miljoen euro bruto toegevoegde waarde in de Vlaamse economie."

"Schitterende promotie voor de bakermat van het wielrennen"

"Flanders 2021 heeft ervoor gezorgd dat de 100e verjaardag van de UCI Road World Championships in een geweldige sfeer heeft plaatsgevonden", reageert UCI-preses David Lappartient.

 

"Ik zou daar Vlaanderen, de organisatie én alle vrijwilligers nogmaals hartelijk voor willen danken en mee willen feliciteren. Hun warm welkom en harde werk maakten van het evenement een onvergetelijk moment voor de hele wielercommunity en laat zeker een blijvende indruk na in de wielerwereld.”

 

"De 100e verjaardag van het WK was schitterende promotie voor Vlaanderen als internationale wielerbestemming, de bakermat van het wielrennen. We hebben niet enkel ons sportief kunnen, maar ook onze organisatorische sterkte aan de wereld kunnen tonen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. 

 

“De vergaarde kennis zal bijdragen aan de uitwerking van toekomstige (top)evenementen in Vlaanderen.”

Het warme welkom en harde werk maakten van het evenement een onvergetelijk moment voor de hele wielercommunity en laat zeker een blijvende indruk na in de wielerwereld.

UCI-preses David Lappartient