Sam Maes: "Ik weet dat ik goed kan skiën, ooit komt het eruit"

  De Olympische Spelen van Sam Maes zijn op een ontnuchtering uitgedraaid. Zowel op de reuzenslalom als de slalom haalde hij de finish niet in de eerste run. "Over 4 jaar wil ik vieren in plaats van balen."

  Sam Maes had zich voorgenomen om in al zijn races voluit te gaan op deze Spelen. Maar die gevaarlijke strategie pakte twee keer verkeerd uit, want twee keer viel hij uit met de finish in zicht.

   

  "Ik wist dat ik op de slalom aanvallend moest skiën, anders zou ik er niet bij geweest zijn (bij de top 30). Toch vind ik dit minder erg dan op de reuzenslalom."

   

  Wat liep er dan mis? "Ik wou hoogte pakken bij de laatste paaltjes, maar ik schoof uit. Het is snel gebeurd."

   

  "2 keer niet gefinisht, dat is uiteraard niet goed. De piste lag er nochtans telkens perfect bij. Deze keer heb ik het zelf niet gedaan."

   

  "Het was een moeilijk seizoen voor mij. Ik weet dat ik goed kan skiën. Ik ben ook heel goed begonnen vandaag en heb goed geskied, tot het misging. Het is balen dat dat kort voor de finish gebeurde."

  "Op een gegeven moment moet het eruit komen. Ik zal nog meer de goeie bochten moeten herhalen om stabieler te worden. Dan hoef ik niet altijd 100% te gaan en kan ik op 90% ook mee met de wereldtop."

  "Ik maakte een technische fout. Op een moment waarop de topper 5 à 10 procent terugnemen om zichzelf een ritme te geven voor het laatste gedeelte. Dat heb ik niet gedaan."

  "Dat zal komen door meer slalom te trainen, dat mis ik nog een beetje. De laatste 2 à 3 jaar heb ik heel veel op de reuzenslalom gezet. De oorzaak van mijn fout is niet zozeer ervaring, maar vooral de duizenden palen in het slalom die ik niet gehad heb."

  "Ook de moeilijke omstandigheden speelden. Ik doe af en toe een slalom mee, maar dat zijn Europabekers, geen Wereldbekers. Die pistes zijn minder moeilijk. Ik maakte eigenlijk een tactische fout door niet even mezelf wat ruimte te geven."

   

  Maes, nog altijd maar 23, is dus niet van plan om de handdoek te gooien en wil er in Cortina d'Ampezzo bij zijn voor zijn 3e Olympische Spelen. "Twee keer niet finishen is zuur. Maar het blijft een ongelooflijk mooie ervaring. Ik ben ook naar hier gekomen met niet de beste resultaten, dan moet je realistisch blijven. Ik heb gewoon wat geduld nodig. Dan kan ik over 4 jaar hopelijk vieren in plaats van balen."

  Sam Maes blikt uitgebreider terug: "Zuur om 2x niet te finishen, maar dat is skiën"

  Bekijk de slalomrun van Sam Maes

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  programma van Sam Maes
  zondag 13 februari reuzenslalom DNF verslag
  woensdag 16 februari slalom DNF verslag