Hoe Mbappé in 8 maanden de kritiek in Frankrijk en bij PSG deed verstommen

Op 28 juni 2021 miste Mbappé een penalty op het EK, op 15 februari 2022 scoorde hij tegen Real.

Waren de uitzinnige fans van PSG gisteren in het Parc des Princes diezelfde fans die Kylian Mbappé op 14 augustus uitfloten in de eerste thuismatch in de Ligue 1? Achter alle superlatieven voor zijn prestaties de afgelopen tijd schuilde een periode van kritiek in Frankrijk en Parijs. Mbappé toonde zich sterk met de voeten én in het hoofd. Een reconstructie.

Antiheld van Frankrijk en PSG

"Kylian Mbappé débloque tout". De vooraanstaande Franse sportkrant L'Équipe vat het woensdag kort en krachtig samen. Mbappé sloopte hoogstpersoonlijk de Madrileense muur tegen Real Madrid. En dat allesbehalve voor het eerst dit seizoen.

 

Eind juni vorige zomer stond er iets anders te lezen op diezelfde Franse voorpagina. "Anéantis", vertaald "vernietigd". Frankrijk was net uitgeschakeld in de 1/8e finales van het EK. Kylian Mbappé had de beslissende strafschop gemist.

 

Bondscoach Didier Deschamps nam hem in bescherming, maar bij het publiek en de media was veel gemor te horen. Mbappé scoorde geen enkele goal op het EK en werd ook arrogantie verweten.

 

Op Twitter excuseerde hij zich. "Het spijt me dat ik die penalty heb gemist. Ik wou het team helpen, maar heb gefaald."

Het is het begin van een hete zomer voor Mbappé, want ook bij de PSG-fans heeft hij het op datzelfde moment verkorven. Bij de eerste thuismatch van het seizoen wordt hij uitgefloten als de stadionspeaker zijn naam afroept.

 

Mbappé heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Real Madrid en dat pikken de fans niet.

Oktober is het keerpunt

Wat doet iemand met persoonlijkheid als hij of zij in een moeilijk parket zit? Die neemt het heft in eigen handen.

 

Net voor het begin van de Nations League met Frankrijk geeft Mbappé aan L'Équipe en Radio Monte Carlo (RMC) grote interviews. Hij vertelt gewoon de waarheid. "Ja, ik heb in de zomer gevraagd om te vertrekken naar Real Madrid. Dat mocht niet en dus zal ik alles geven voor PSG. Ik ben hier nog altijd gelukkig."

 

Hij verzoent zich enkele dagen later met het Franse publiek door op het veld de beslissende 2-1 te maken in de finale van de Nations League tegen Spanje. De PSG-fans overtuigt hij met zijn prestaties op het veld. Zijn belofte om alles te geven voor de Parijse club zijn geen loze woorden.

 

Kylian Mbappé is dit seizoen de speler met de meeste speelminuten van de hele selectie bij PSG. Hij heeft met voorsprong de meeste doelpunten gemaakt (22, tegenover 7 voor de nummer twee, Lionel Messi).

 

Hij heeft de meeste assists gegeven (16, tegenover 8 voor Messi als nummer twee) en hij is ook zelden of nooit geblesseerd. 

Interview in het Spaans

Dat hij uitgerekend tegen de club die de reden was dat de PSG-fans hem wilden uitspuwen, de belangrijke 1-0 maakte dinsdagavond in de Champions League, is een leuke speling van het lot. Hij vierde zijn goal in elk geval uitbundig. 

 

En tegelijk gaf Mbappé de Real-fans bewust of onbewust hoop. Na de match gaf hij een opvallend vlot interview in het Spaans. Reden genoeg om de geruchtenmolen over een transfer naar Real een nieuwe draai te geven.

 

Mbappé zal er niet van wakker gelegen hebben. Misschien wist hij het al of anders heeft hij het de afgelopen periode geleerd: het geheugen in de voetbalwereld is kort. 

 

Is er nog iemand in Frankrijk of Parijs die kritiek heeft?

Mbappé in het vlot Spaans