Dopingexpert Van Eenoo over Toon Aerts: "Verboden product helpt bij spieropbouw en recuperatie"

  Toon Aerts testte buiten competitie positief op het verboden middel letrozole metabolite.

  Veldrijder Toon Aerts heeft gisteravond bekendgemaakt dat het verboden product letrozole metabolite in zijn urine is teruggevonden. Peter Van Eenoo, hoofd van het antidopinglab in Gent, geeft tekst en uitleg bij dat verboden middel. "Het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden."

  Het persbericht dat Toon Aerts en zijn werkgever Baloise Trek Lions gisterenavond uitstuurde zorgde voor heel wat opschudding.

   

  Op 19 januari werd bij Aerts buiten competitie een urinestaal afgenomen waar het verboden product letrozole metabolite in werd teruggevonden. Wat zijn de effecten van het middel en kan de stof per toeval in je lichaam belanden? Sporza legde zijn oor te luister bij dopingjager Peter Van Eenoo.

   

  "Letrozole is eigenlijk een product dat door kankerpatiënten wordt gebruikt die in nabehandeling zijn", opent Van Eenoo. "Maar het is ook een potentieel dopingmiddel. Het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden."

   

  "Deze producten zijn uiteraard heel belangrijk bij de spieropbouw en bevorderen de recuperatie tijdens periodes van intense training of wanneer er veel wedstrijden kort op elkaar volgen."

  Letrozole is een potentieel dopingmiddel, het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden.

  Dopingexpert Peter Van Eenoo

  Het verboden product klinkt niet bekend, maar volgens Van Eenoo is het zeker geen obscuur product: "In 2020 waren er wereldwijd 17 gevallen, als je weet dat er 28 EPO-gevallen waren dan plaatst dat alles wat in perspectief. Letrozole komt best vaak terug."

   

  Aerts stelt dat het product onbewust in zijn lichaam kwam: "Er zijn zeker gevallen waar atleten gelijk gekregen hebben van disciplinaire commissies", gaat Van Eenoo verder. "Dat biedt voor Toon Aerts geen garanties. Alle argumenten zullen door een commissie afgewogen moeten worden."

   

  "Iedereen moet erop vertrouwen dat de rechtsstaat en de disciplinaire commissie dit dossier op een correcte manier zullen afhandelen."

   

  De tegenexpertise op het B-staal van Toon Aerts zal meer duidelijkheid moeten brengen.