Ga naar de inhoud

Rusland laat estafettegoud in biatlon schieten, Noorwegen profiteert, Belgisch kwartet is 20e

Johannes Thingnes Bø heeft zijn 3e gouden medaille op deze Spelen opgeraapt, in de estafette van het biatlon. De Noren hadden wel geluk dat de laatste Russische biatleet bij zijn laatste schietbeurt volledig de mist inging en zo een riante voorsprong te grabbel gooide. De Belgen vochten zoals verwacht een achterhoedegevecht, ze werden voorlaatste.

Noorwegen moest op de voorbije 2 Winterspelen het goud aan respectievelijk Rusland en Zweden laten. 3 op een rij, die schande mocht de Noren niet overkomen. Maar de Russen zetten de broertjes Bø, Sturla Laegreid en Vetle Christiansen zwaar onder druk.

 

De laatste Russische biatleet Eduard Latypov mocht met een straatlengte voorsprong aan zijn opdracht beginnen, maar wat een ererondje had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie. Hij had 8 schoten nodig bij het staande schieten en trof dan nog maar 3 keer raak, wat hem 2 strafronden kostte. Rusland viel terug van zeker goud naar brons.

 

De sneeuwsporen waren zo vrij voor Noorwegen, dat alsnog de titel greep. Voor Johannes Thingnes Bø zijn 3e op deze Spelen en zijn 4e in totaal. Zijn broer Tarjei was er 12 jaar geleden ook al bij, toen Noorwegen voor het laatst estafettegoud behaalde.

 

Toch is Johannes Thingnes Bø daarmee nog niet de meest gedecoreerde biatleet op deze Spelen. Quentin Fillon Maillet werd met Frankrijk tweede, waarmee hij zijn 5e Pekingse plak mocht ophalen.

Belgen kunnen laatste plaats vermijden

De Belgen wisten op voorhand dat het niet makkelijk zou worden om zich niet te laten dubbelen en zo de wedstrijd niet uit te mogen doen. Opnieuw ging het schieten niet echt geweldig, maar strafrondes werden wel vermeden.

 

Florent Claude, Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart slaagden erin om Slovakije achter zich te houden, maar Cesar Beauvais hoefde niet meer in actie te komen, want voor hij dat kon, werden de Belgen gedubbeld en uit koers genomen.

Uitslag