Ontgoocheling bij Belgische biatleten: "Hier moet ik toch even van bekomen"

Florent Claude had moeite om te ademen in de ijle Chinese lucht.

De Belgische biatleten zijn er dinsdag niet in geslaagd om hun Winterspelen alsnog kleur te geven. In 20e positie werd België gedubbeld en uit koers genomen. "Frustrerend", noemt Tom Lahaye-Goffart het. Florent Claude had meer verwacht van zijn Spelen. "Ik kan niet anders dan ontgoocheld zijn."

In het National Biathlon Centre in Zhangjiakou eindigde het Belgische team op de 20e en voorlaatste plaats in de 4x7,5 km. Florent Claude bracht België naar de 15e stek, waarna Thierry Langer drie plaatsen moest prijsgeven. 

 

Tom Lahaye-Goffart kon vervolgens niet verhinderen dat de Belgen gedubbeld werden door Rusland, op dat moment de leider. Slotloper César Beauvais kon niet meer van start gaan. "Ik ging echt in het rood om César nog te lanceren, maar dat is helaas niet gelukt", zegt Lahaye-Goffart. 

 

"Frustrerend, ik had graag nog mijn deel afgemaakt en César laten vertrekken. We hebben vandaag mooie dingen getoond, maar zoals verwacht is de tegenstand te sterk. We mogen toch blij zijn dat we een team op de Winterspelen hadden. Er is zeker een basis om op te bouwen." 

Frustrerend, ik had graag nog mijn deel afgemaakt en César laten vertrekken.

Tom Lahaye-Goffart

"Dit was de eerste keer dat België deelnam aan een olympische estafette in het biatlon en het was toch fijn de Belgische ploeg te lanceren", zei Florent Claude. 


"Door de extreme koude was het niet eenvoudig, maar het was niet slecht voor een eerste beurt in een estafette, al had ik liever wat minder tijd verloren. Mijn schieten was niet perfect, maar gewoon goed en ik heb vandaag alles gegeven."


"Het was een erg zware race, door de koude en de wind", vertelde Thierry Langer, die bij de tweede schietbeurt in de problemen kwam. "Mijn vingers waren erg koud, wat het schieten bemoeilijkte. Ook zaten de kogels wat vast in mijn geweer."


"Zo heb ik een beetje tijd verloren en wellicht heb ik een of twee missers te veel gemaakt om het peloton te kunnen volgen. In het langlaufen miste ik wat, maar dat is niet verrassend omdat ik pas sinds kort weer voluit kan trainen na die voetbreuk. Van mijn voet had ik geen last en ik ben trots dat ik alles gegeven heb." (lees voort onder de foto)

Florent Claude: "Ik kan niet anders dan ontgoocheld zijn"

Florent Claude is bij de mannen de Belgische vaandeldrager in de biatlon. Dit jaar eindigde hij in de Wereldbeker al een keer in de top 10, maar in Peking kon hij zijn individuele ambities niet waarmaken. 

 

"Ik wou aan de vier individuele nummers (sprint, achtervolging, individueel en massastart) deelnemen, uiteindelijk bleef het beperkt tot twee."

 

"Als je bekijkt wat ik eerder dit seizoen getoond heb, dan kan ik niet anders dan ontgoocheld zijn. Ik moet het hier doen met mijn huidige vorm en die is niet optimaal. Ik heb niet op niveau gelanglauft en geschoten. Hier moet ik mentaal toch even van bekomen."

 

"Je kunt spijt hebben over bepaalde dingen in de voorbereiding, maar wat we gedaan hebben heeft goed gewerkt in januari (toen Claude goeie resultaten behaalde, red) en nu niet. Ik kan hier moeilijk ademen, maar ik wil geen excuses zoeken."