De meest waanzinnige dopingsmoezen: "Onze seks is Marco fataal geworden"

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Atleten die in de hoek gedreven worden door een positieve dopingtest doen dat soms ook. Welkom in de wereld van dopingsmoezen, waar vaginale crème, verslaving aan kalfsvlees of een verdwenen tweelingbroer/zus argumenten zijn.

Valijeva herschrijft een oud tennisverhaal

Over niemand werd tijdens de huidige Winterspelen in Peking al zo veel geschreven als over kunstschaatsster Kamila Valijeva. Wat een sprookje had moeten worden, heeft helaas veel weg van een duistere thriller. Nieuw in haar verhaal is haar grootvader, die de rol van zondebok op zich neemt. 

 

De kleine concentratie trimetazidine die in het lichaam van Valijeva werd gevonden tijdens een dopingcontrole in december is volgens haar moeder en advocate het gevolg van de nauwe band tussen kleindochter en grootvader. 

 

De pater familias heeft een kunsthart, neemt daarom trimetazidine en de kleindochter dronk van zijn glas.

 

Kan best, zeggen experts, maar trimetazidine lost na inname enkel op in de ingewanden. De enige manier om het op een andere persoon over te brengen is via braaksel.

Valijeva en haar entourage lijken met die weinig waarschijnlijke uitleg een oud tennisverhaal te herschrijven. Mariano Puerta werd na zijn verloren finale op Roland Garros tegen Rafael Nadal in 2005 betrapt op etilefrine.

 

De Argentijn verdedigde zich ook door te zeggen dat hij gedronken had van het glas van zijn vrouw. Die nam een product om menstruatiepijn te onderdrukken en zo zou de etilefrine in zijn lichaam gekomen zijn. 

 

In 2020 gaf de ex-tennisser - die een schorsing kreeg van twee jaar voor zijn positieve test - toe dat zijn advocaten hem die versie hadden ingefluisterd.

Verdwenen tweelingbroer/zus van Tyler Hamilton

In de lange geschiedenis van dopingsmoezen is het onmogelijk om volledig te zijn, maar ex-wielrenner Tyler Hamilton en de Franse lange afstandloopster Fatima Yvelain spannen bij ons weten de kroon.

 

In het uitstekende boek "Wielermaffia" vertelde Hamilton in 2012 zijn verhalen over epo en bloedtransfusies. In 2004 was hij nog niet tot dat inzicht gekomen.

 

Na zijn olympisch goud in de tijdrit in 2004 in Athene werd Hamilton beschuldigd van bloeddoping. In zijn bloed waren vreemde rode bloedlichaampjes gevonden. 

 

Er volgde een procedureslag van vele maanden en een zoveelste mogelijke verklaring waarmee Hamilton uiteindelijk kwam aandraven, deed meer dan wenkbrauwen fronsen. 

 

De Amerikaan beweerde deel te zijn van een tweeling, waarvan het andere deel was gestorven voor de geboorte in de baarmoeder. De vreemde bloedlichaampjes kwamen dus van een ongeboren broer of zus.

 

Hamilton kreeg een schorsing van twee jaar, zou nog een comeback maken, maar opnieuw tegen de lamp lopen.

Vervuild regenwater dat door medisch afval was gestroomd

20 mei 2012 was geen leuke dag voor Fatima Yvelain. Het regende eind mei in de Franse stad Perpignan tijdens de halve marathon en na de race werd zo ook nog eens beschuldigd van het gebruik van Epo. 

 

Yvelain, een Franse atlete die in haar carrière meermaals Frans kampioene op de 5.000m en ook een keer op de 10.000m werd, was in 2012 als 42-jarige in de nadagen van haar carrière.

 

Voor de positieve Epo-test zag ze na haar halve marathon maar 1 verklaring.

 

Water afkomstig van de hevige regen die dag moest door medisch afval gestroomd zijn, op het parcours terecht zijn gekomen, als spatwater op haar schoenen zijn beland, zo haar loopbroek doorweekt hebben en op die manier haar urine hebben vervuild. Er was geen andere verklaring mogelijk.

 

Yvelain werd uiteindelijk voor twee jaar geschorst.

Had tennisser Petr Korda 292.000 kalveren gegeten?

Hoe komt een verboden middel je lichaam binnen als het niet bewust is ingespoten of ingeslikt? Eten en drinken is een logische piste als je een uitleg zoekt. 

 

En dus ook populair bij mensen die hun onschuld uitschreeuwen. Alberto Contador had een stuk vlees gegeten dat besmet was met 0,000 000 000 05 gram clenbuterol. Floyd Landis reed naar een Tour-zege op twee biertjes en vier whisky's. 

 

Bij tennisster Petr Korda was het iets meer dan dat. Enkele maanden na zijn eindzege op de Australian Open in 1998 testte de Tsjech positief op een spierversterkend middel. De schuld van besmet kalfsvlees, reageerde Korda.

 

De dopingonderzoekers konden niet uitsluiten dat Korda misschien wel besmet kalfvlees had gegeten, maar voegde er met het nodige gevoel voor humor en relativering aan toe dat hij dan wel erg hongerig was geweest. 

 

De hoeveelheid nandrolon die in zijn lichaam werd gevonden, zou betekenen dat hij 20 jaar lang elke dag 40 kalveren zou gegeten hebben. Anders gezegd: 20x365x40= 292.000 kalveren. Korda werd voor 12 maanden geschorst en keerde niet meer terug.

Pas op voor de slaapkamer en seks

Ook de slaapkamer is een veelgekozen decor om uit te leggen hoe een verboden product in een atleet zijn of haar lichaam terecht kon komen. 

 

AC Milan-spits Marco Borriello werd in 2006 betrapt op het gebruik van corticosteroïden. "Geen idee hoe dat in mijn lichaam kon komen", riep de Italiaan uit. Tot hij zich de vaginale infectie van zijn vriendin herinnerde. 

 

Het Argentijnse model Belén Rodriguez sprong in de bres. "Ik had inderdaad een vaginale infectie en zonder na te denken stelde ik voor om de crème te gebruiken om te vrijen. We wisten niet dat er cortisone in zat. Onze seks is Marco fataal geworden."

Voor haar verjaardag had mijn vrouw wel een verwennerijtje verdiend.

Dennis Mitchell

Hetzelfde kan gezegd worden van Dennis Mitchell en in zeker zin ook LaShawn Merritt.


Mitchell werd naar eigen zeggen slachtoffer van zijn eigen goedheid. De Amerikaanse sprinter - die onder meer een gouden medaille in de kast heeft hangen voor de 4x100m op de Spelen van 1992 - wou zijn vrouw plezieren voor haar verjaardag in 1998.


De testosteron die gevonden werd in zijn lichaam was het gevolg van vijf biertjes en vier keer seks met zijn vrouw, beweerde hij. "Voor haar verjaardag had ze wel een verwennerijtje verdiend." Toch werd Mitchell twee jaar geschorst.

 

Bij meervoudig olympisch kampioen LaShawn Merritt werd rond 2010 drie keer de steroïde DHEA gevonden in zijn lichaam. Hij werd voor 21 maanden geschorst, ook al was men niet zeker dat het product een positief effect had op zijn prestaties. 

 

De steroïde zouden volgens Merritt in een middel hebben gezeten dat een andere prestatie moest bevorderen. Het moest dienen om zijn penis te verlengen.