"Loena Hendrickx kan nog in top 5 eindigen als ze geen foutje meer maakt"

Na de korte kür prijkt Loena Hendrickx in het kunstschaatsen op de 7e plaats. "Volgens mij kan Loena nog wat opschuiven, maar het wordt heel spannend", zegt onze reporter ter plekke Inge Van Meensel.

Helemaal tevreden zag Loena Hendrickx er niet uit na haar oefening op de Winterspelen. "Er is iets foutgelopen bij haar dubbele axel, ze heeft toen haar hand op de grond moeten zetten", legt Inge Van Meensel uit in De Wereld Vandaag.

 

"In de combinatie van de twee- en drievoudige sprongen zag je ook al een klein beetje een aarzeling."

 

"Loena was niet helemaal tevreden, omdat het zo goed ging op training en ze hier een foutloze korte kür wou laten zien. Ze wou een topprestatie, dat is niet helemaal gelukt."

 

"Al begon Loena tijdens het interview achteraf wel wat te beseffen dat ze misschien wat streng was voor zichzelf. Een 7e plaats is zeker niet slecht."

Tijdens het interview begon Loena te beseffen dat ze misschien wat streng was voor zichzelf

Inge Van Meensel

Hendrickx vertelde tijdens het interview ook dat ze zich niet voldoende kon focussen. "Er houdt haar iets bezig, is het de stress?", vraagt Van Meensel zich af. "Op topniveau presteren, is iets heel speciaals. Dan gaat er heel wat in je hoofd om."

 

"Wat Loena vertelde, deed me denken aan het interview dat ik met haar deed op het EK in Talinn (Estland). Ze had toen een waanzinnig goede korte kür gedaan. Maar 2 dagen later moest ze 's avonds laat de vrije kür doen en miste ze de kick om erin te vliegen."

 

"Laten we hopen dat ze dat nu omkeert en dat ze donderdag in de vrije kür kan knallen en haar topkür kan laten zien."

"Loena mikt op top 8, maar kan top 5 aan"

Waar kan Loena Hendrickx uitkomen in de eindnotering na de vrije kür? "Als je kijkt naar alle persoonlijke records van alle deelnemers, dan is die 7e plaats in de korte kür een logische positie", zegt Van Meensel.

 

"Alleen weet je dat ze 6 punten meer had kunnen scoren. Als ze haar beste score had gehaald, stond ze nu op de 4e plaats. Maar er is niets verloren."

 

Hoe deed de topfavorieten het? "De Russinnen blijven goed. Wie er voor mij ook echt uitsprong, was de Japanse Kaori Sakamoto. Ze heeft een goede korte kür gedaan en kan ook een heel goede vrije kür doen. Sakamoto nestelt zich nu tussen de Russinnen, dat wordt ontzettend boeiend."

 

"Volgens mij kan Loena nog wat opschuiven, maar het wordt wel heel spannend. Zij mikt zelf op de top 8. Maar ik denk dat ze de top 5 aankan, al mag ze dan wel geen enkel foutje meer maken."

Volgens mij kan Loena nog wat opschuiven, maar het wordt wel heel spannend

Loena Hendrickx

"Het lijkt alsof Kamila Valijeva hier eigenlijk niet wil zijn"

Welke indruk had Van Meensel over de 15-jarige Russin Kamila Valijeva, die ondanks een positieve dopingtest toch mag meedoen?

 

"Valijeva zit met ongelooflijk veel stress in haar lijf. We hebben haar vanmiddag zien trainen, ze is toen een paar keer gevallen."

 

"Je zag op haar gezicht dat ze hier eigenlijk niet wou zijn en dat ze naar huis wou. Na haar eerste sprong zag je tranen in haar ogen. Bij de drievoudige axel struikelde ze."

 

"Het ging eigenlijk niet zoals ze wou en kan. Valijeva heeft een wereldrecord van boven de 90 punten, nu kwam ze uit op 82. Maar dat volstaat nog om eerste te zijn. Dat duidt erop hoe goed ze is."

 

De toeschouwers steunden Valijeva. "Ze kreeg heel veel applaus. Bovendien waren alle camera's en fototoestellen op haar gericht. Klik, klik, klik... Het was zo bizar."

 

"Toen ze de slingerende weg naar de mixed zone volgde (waar de interviewers staan), keek ze met haar ogen naar beneden. Ze had haar knuffel mee en heeft tegen niemand iets gezegd. Een heel bizar moment."