WADA kaatst bal terug: "Rusland had staal van Valijeva niet aangegeven als prioriteit"

Kamila Valijeva mag morgen toch deelnemen aan de korte kür.

Dat de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva morgen mag deelnemen aan de olympische korte kür, is een slag in het gezicht van het Wereldantidopingagentschap WADA. Het wijst nog eens op "fouten" van het Russische antidopingagentschap in de zaak.

Hoewel de positieve dopingtest van Kamila Valijeva al van voor het EK dateert, dus meer dan een maand geleden, verscheen de 15-jarige kunstschaatsster toch op het ijs in Peking. Het nieuws over haar positieve test raakte namelijk pas bekend tijdens de Olympische Winterspelen.

 

Volgens het Russische antidopingsagentschap (Rusada) had de verwerking van de dopingtest van Valijeva eind december vertraging opgelopen als gevolg van een corona-uitbraak bij het personeel van het dopinglaboratorium in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

 

Het IOC schoof de zaak door naar het Internationaal Sporttribunaal TAS, dat vandaag oordeelde dat Valijeva morgen toch mag deelnemen aan de olympische korte kür. "Als we haar niet hadden laten deelnemen, had dat voor onherstelbare schade gezorgd", klonk het.

 

Die beslissing kwam bij het Wereldantidopingagentschap WADA binnen als een donderslag bij heldere hemel. "We zijn teleurgesteld over de uitspraak van het TAS", klinkt het in een officiële reactie.

 

"De WADA-code laat geen uitzonderingen toe voor voorlopige schorsingen voor minderjarigen, maar toch heeft het TAS besloten om de voorwaarden van de code niet toe te passen."

"Staal van Valijeva kreeg geen prioriteit"

Bovendien ging ook het Russische antidopingagentschap in de fout, stelt het WADA. "Antidopingorganisaties moeten de laboratoria verwittigen om een analyse te versnellen, zodat de resultaten beschikbaar zijn vóór een atleet afreist naar een groot evenement, zoals de Olympische Spelen."


"Maar het Rusada heeft het staal van Valijeva niet bestempeld als een prioriteit, waardoor de analyse ook niet werd versneld", besluit het WADA.

 

Het Rusada heeft ondertussen al een onderzoek geopend naar de entourage van de minderjarige Valijeva, maar het WADA bevestigt dat het ook een onafhankelijk onderzoek zal opstarten.