Ga naar de inhoud

Vernederd in Canada, nu goud voor de VS: Kaillie Humphries legt extra bochtig parcours af richting bobsleetitel

Jarenlang drapeerde Kaillie Humphries zich in de Canadese vlag na al haar olympische successen. In Peking wikkelde ze zich trots in de Stars and Stripes: de ultieme middenvinger naar de mensen die haar uit haar vaderland hebben weggepest.

Heel wat primeurs voor Kaillie Humphries op deze Winterspelen: ze is niet alleen de eerste olympisch kampioene in de monobob, maar ze is ook de eerste atlete die een olympische medaille wint (goud zelfs) voor zowel Canada als de VS.

 

Humphries is een grootheid in het bobsleeën, met gouden medailles in de tweemansbob in Sotsji en Vancouver. In Pyeongchang haalde ze "maar" brons. Humphries liet achteraf weten dat haar slechte relatie met bondscoach Todd Hays hiervan de oorzaak was.

 

Humphries kaartte meermaals aan dat Hays haar "publiekelijk vernederde", "verbaal attaqueerde" en "mentaal misbruikte". Ze voelde zich één hoopje ellende en begon ook fysieke kwalen te ontwikkelen.

 

Uiteindelijk werd de zaak door de Canadese bobsleebond onderzocht, met als conclusie dat beide partijen voor een onwerkbaar klimaat hadden gezorgd, een studie die later door een andere onderzoeker van tafel werd geveegd omdat die te lichtzinnig was uitgevoerd.

Snelste weg naar Amerikaans paspoort en goud

Humphries had er toen al lang genoeg van en via haar vriend Travis Armbruster klampte ze zich vast aan een Amerikaanse reddingsboei. In 2019 trouwde het koppel, waardoor Humphries dacht als Amerikaanse naar de Spelen te kunnen.

 

Maar in de VS smijten ze niet zomaar met paspoorten. Normaal gezien kun je pas 3 jaar na een huwelijk de nationaliteit van je echtgeno(o)t(e) overnemen, maar door een achterpoortje werd die periode voor Humphries verkort.

 

Begin december vloog Humphries tussen twee wedstrijden in Europa snel naar de VS om haar "examen" voor het Amerikaanse staatsburgerschap af te leggen. "Ik ben het levende bewijs dat de Amerikaanse droom nog bestaat", schreef ze vervolgens op Instagram.

 

En een droom werd het ook. In de monobob, dat voor het eerst op het olympische programma stond, eindigde Humphries met kop en schouders boven de rest, goed voor een derde gouden medaille in haar carrière. Komt daar zaterdag nog een vierde exemplaar bij? Dan heeft ze haar ultieme revanche op Todd Hays te pakken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag