Super Bowl LVI is prooi voor LA Rams, na bloedstollende ontknoping tegen Cincinnati Bengals

De 56e editie van de Super Bowl, de ontknoping van het American Football-seizoen, heeft niet ontgoocheld. De LA Rams en Cincinnati Bengals maakten er een spektakelstuk van. Pas op iets meer dan een minuut van het einde gingen de favoriete Rams met een touchdown over de Bengals: 23-20.

Los Angeles was dit jaar het toneel van de Super Bowl. Voor het tweede jaar op een rij kon een van de finalisten als bij toeval profiteren van het thuisvoordeel (de plaats van de finale wordt jaren op voorhand vastgelegd). 70.000 dolenthousiaste fans woonden de finale in het nieuwe SoFi-stadion van 5,5 miljard dollar bij.

 

De LA Rams hadden op weg naar de finale de Tampa Bay Buccaneers, de titelverdediger met de afscheidnemende Tom Brady, uitgeschakeld. Net als de Cincinnati Bengals stapelden de Rams de spannende matchen op in de play-offs. En dat zou in deze Super Bowl niet anders zijn.

 

Aanvankelijk leek het nochtans dat de Rams van quarterback Matthew Stafford ermee weg zouden lopen na een verschroeiende start (13-3).

De eerste score kwam er na een knappe lange pass van quarterback Matthew Stafford naar Odell Beckham junior (OBJ): 7-0. Net voor het eind van het eerste quarter zette McPherson met een fieldgoal de Bengals op het bord (7-3). Een tweede lasergestuurde bal van Stafford naar wide receiver Cooper Kupp zorgde voor een 2e touchdown, zonder conversie nu: 13-3.

Toen was het geluk van de Rams even op. Een ingestudeerd nummertje met running back Joe Mixon die passte voor een touchdown (+conversie) in plaats van quarterback Joe Burrow zorgde met 13-10 weer voor volop spanning in de match.

Tot overmaat van ramp viel OBJ geblesseerd uit met een zware knieblessure.  

OBJ opent de score met touchdown

Op 1,5 minuut van einde draait thuisploeg rollen om

Gerust werd er met 13-10. Na de befaamde halftime show (met rappers-hiphoppers Snoop Dogg, Mary J. Blige, Dr. Dre, Eminem, Kendrick Lamar en special guest 50 Cent) kwam wonderboy Joe Burrow helemaal onder stoom.

In amper 22 seconden tijd gooide Burrow een touchdown pass van maar liefst 68 meter (op Higgins) en leden de Rams balverlies dat tot een nieuwe score leidde (van McPerson). LA wist even niet meer van welk hout pijlen te maken (13-20).

Burrow werd zwaar aangepakt en moest even mankend naar de bank met kniepijn, maar hij kon voort. De Rams beperkten zich tot een field goal.

De spanning steeg ten top. Tot diep in het 4e quarter stonden de Bengals nog altijd met 16-20 voor, maar op het cruciale moment vond Stafford toch het kleine gaatje naar zijn vaste verbindingspersoon Cooper Kupp, die uiteindelijk ook verkozen werd tot MVP van de Super Bowl.

Cincinnati hoopte met 23-20 achter en nog 1'25" op de klok alsnog het laatste woord te hebben, maar Aaron Donald, de beste verdediger in de NFL, drukte alle hoop van de Bengals de kop in met 2 sacks (dit is de quarterback verhinderen van te passen, red).

Voor de Rams is het de tweede eindzege in de Super Bowl. 22 jaar geleden wonnen ze nog onder de naam St.Louis Rams. Cincinnati struikelde een 3e keer over de laatste horde, ook in 1982 en 1989 ging het - tegen de San Francisco 49ers - mis.

NFL-termen voor dummies:

  • American football: balspel afkomstig uit Noord-Amerika, lijkt op rugby, maar de bal mag ook voorwaarts geworpen worden, de teams bestaan uit 11 spelers
  • touchdown: de bal met de hand op of achter de doellijn (in de eindzone) plaatsen, waarmee 6 punten worden gescoord
  • conversie: na een touchdown mag een team nog proberen een field goal te maken, goed voor 1 punt
  • field goal: een trap tussen de doelpalen, goed voor 3 punten
  •  quarterback: spelverdeler, die als enige de passes geeft
  • wide receiver: aanvallende speler, vaak gezocht door de quarterback om naar te passen
    running back: aanvallende speler, die al lopend met de bal terreinwinst probeert te boeken
  • sack: een verdedigende actie die de quarterback verhindert te passen
  •  MVP: most valuable player, beste man op het veld

De beslissende touchdown van Cooper Kupp

Kupp is meteen ook de MVP

De sack (quarterback verhinderen van te passen) van Aaron Donald in de slotminuut

Meer punten van de Super Bowl

Hiphop rules bij Halftime Show: