Op naar hoofdstuk 6 in rivaliteit VS-Canada: dit waren de verhalen van de dag

In de kijker: Kamila Valijeva, de Amerikaanse ijshockeyvrouwen en Xu Mengtao.

Veel verrassingen vielen er niet uit de bus op de 10e dag van de Olympische Winterspelen: alweer staan de VS en Canada tegenover elkaar in de ijshockeyfinale bij de vrouwen en alweer was er controverse rond Kamila Valijeva. Dit moet u onthouden van alle actie in Peking op maandag 14 februari.

1. Alweer VS tegen Canada

Sinds 1998 wordt ook voor de vrouwen een olympisch ijshockeytoernooi georganiseerd, sinds 1998 domineren de VS en Canada dat toernooi.

 

Voor de 6e keer in 7 edities staan de Noord-Amerikaanse grootmachten tegenover elkaar in de olympische finale. De VS grepen alleen in 2006 naast een ticket voor de finale.

 

De VS zegevierden 4 jaar geleden in Pyeongchang, maar de Canadese vrouwen leiden wel nog altijd met 3-2 in de olympische finales. Bovendien wonnen ze in Peking in de voorrondes al eens een confrontatie met de Amerikaanse vrouwen. Wie trekt nu aan het langste eind?

2. Uitzinnige vreugde bij Xu Mengtao

16 jaar trok ze de wereld rond om overwinningen en kleine successen bij elkaar te rapen, maar uitgerekend in eigen land behaalde durfal Xu Mengtao haar grootste succes.

 

De Chinese - met het koosnaampje Tao-Tao - vloog met een driedubbele achterwaartse salto met driedubbele schroef naar de olympische titel in de Aerials, een spectaculair onderdeel van het freestyleskiën. 

 

Sinds 1998 waren de Chinese vrouwen er vaak dicht bij met vijf zilveren en twee bronzen medailles, maar Xu Mengtao kon eindelijk een gouden sprong afleveren. Ze bezorgde China een 5e gouden medaille op deze Winterspelen en wist dan ook met haar vreugde geen blijf.

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

3. Alweer controverse rond Kamila Valijeva

De dopingzaak rond de 15-jarige Kamila Valijeva kreeg nog maar eens een nieuwe wending in Peking. Het Internationale Sporttribunaal TAS gaf de Russische kunstschaatsster toestemming om morgen deel te nemen aan de korte kür.

 

Het IOC zal evenwel geen medailles uitreiken als Valijeva in de top 3 eindigt. Het wacht op een definitieve uitspraak van het International Testing Agency (ITA) om eremetaal uit te delen.

 

Witold Banka, de baas van het Wereldantidopingagentschap WADA, wachtte het resultaat niet af om de entourage van Valijeva al stevig op de korrel te nemen. "Het doperen van een kind is onvergeeflijk en verdient een celstraf", zei hij.