Ook bij ons zit American football in de lift: "Willen totaalbeleving aanbieden"

De Limburg Shotguns zijn de regerende landskampioen in het American football.

Vergeet de Super Bowl, want ook in België is het American football zoetjesaan aan een opmars bezig. Volgende maand gaat de BeNeLiga American football van start, met onder meer landskampioen Limburg Shotguns: "De topploegen in beide landen waren op zoek naar iets meer."

"Met BeNeLiga willen we topcompetitie vormen"

"Samen lachen, samen strijden en lekker tackelen."


Een speler van de Limburg Shotguns beschrijft drie pijlers waarop het American football in ons land gestoeld is. De sport was er in ons land jarenlang eentje in de marge, maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen.


De Limburg Shotguns werden vorig jaar landskampioen American football, na een chaotisch einde van de competitie. Volgende maand komen ze voor het eerst uit in de gloednieuwe BeNeLiga. Daarmee volgt het American football in ons land het voorbeeld van het basketbal, het ijshockey of het handbal.


"Vier Nederlandse ploegen en twee Belgische ploegen stappen dit jaar in het proefproject", vertelt Allan Verbraeken, coach van de Limburg Shotguns. "Zo willen we eigenlijk de topcompetitie in de twee landen vormen." 


"We merkten dat de topploegen van beide landen op zoek waren naar iets meer", vult Michel Eeman aan, de voorzitter van de Shotguns.


Het creëren van de BeNeLiga American football biedt heel wat kansen voor de sport in ons land, zo beaamt speler Rob Hermans. "We kunnen tegen mooie ploegen uitkomen", vertelt hij. "Amsterdam of Groningen, al is dat wel ver van huis natuurlijk."


"Maar je moet er iets voor over hebben. Daarom ga je ook enkel gemotiveerde spelers vinden, die deze extra stap willen zetten om het niveau ook aan te kunnen."

Binnenkort ook spetterende halftimeshow in Vlaanderen?

Afgelopen nacht keken er wereldwijd zo'n honderd miljoen mensen naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen in de VS en een bombastische entertainmentshow met tig wereldsterren. 

 

In ons land lijkt het televisiepotentieel van American football voorlopig nog onder het nulpunt te liggen. Hoe lok je bij ons fans naar een American footballwedstrijd, wanneer het gros van de Vlamingen de regels niet eens kent?

 

"Door een totaalbeleving aan te bieden", stelt Eeman. En daarvoor kijkt hij naar het voorbeeld in de VS. "Cheerleaders, muziek, eten en drinken. Een match bekijken kan een avondje uit zijn met de hele familie."


Ook op de ingewikkelde regels hebben ze in Limburg iets gevonden. "Alles wordt uitgelegd door de commentatoren hier aanwezig. Geef het een kans en let even op, dan ga je er misschien mee weg zijn."