Ga naar de inhoud

Jan Hirt grijpt de macht in de koninginnenrit van de Ronde van Oman

Hirt bezorgt Intermarché-WG al een derde zege van het nog jonge seizoen.

Jan Hirt heeft Intermarché-Wanty Gobert een nieuwe knappe zege bezorgd. De Tsjech triomfeerde in de koninginnenrit in Oman na een knappe solo. Hij kegelde tegelijkertijd ook Fausto Masnada uit de rode leiderstrui en neemt zo een grote optie op de eindzege in het Midden-Oosten.

De maandagrit in de Ronde van Oman beloofde klimspektakel. Het peloton werd geleid over 140 relatief vlakke kilometers richting aankomstplaats Jabal Al Akhdar, maar daar wachtte wel nog een zware slotklim van 6 kilometer aan gemiddeld zo'n 10 procent.

 

De verplichte vroege vlucht strandde al op 50 kilometer van het einde, nadat het peloton vroegtijdig in stukken uiteen was gevallen. De Deen Anthon Charmig, tweede in de stand, was in een tweede groep verzeild geraakt.

 

Bij het aansnijden van de slotklim was het Intermarché-WG dat de lakens uitdeelde. De Belgische formatie verrichtte berewerk voor kopman Jan Hirt. Het pelotonnetje werd geleidelijk aan afgeslankt, tot Hirt zijn moment gekomen achtte.

 

De Tsjech keek niet meer achterom en reed Jan en alleman uit het wiel. Aan de aankomst had hij 39 seconden voorsprong op de Fransman Kevin Vauquelin. Henri Vandenabeele was eerste Belg op een knappe 8e plaats.

 

In de stand neemt Hirt de leiderstrui over Fausto Masnada. De Italiaan van Quick Step-Alpha Vinyl zakte door het ijs en werd 11e op bijna twee minuten. Morgen eindigt de Ronde van Oman met wellicht een nieuwe sprinterskans, al moet er in de finale driemaal nog een puist overwonnen worden.

De aankomst van Hirt:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag rit 5:
1. Jan Hirt (Tsj) 150km in 3u35'39"
2. Kévin Vauquelin (Fra) +39"
3. Élie Gesbert (Fra) +48"
4. Kevin Colleoni (Ita) +57"
5. Rui Costa (Por) "
8. Henri Vandenabeele +1'19"
Stand na rit 5:
1. Jan Hirt (Tsj) 18u25'27"
2. Fausto Masnada (Ita) +1'00"
3.
Rui Costa (Por) +1'16"
4. Élie Gesbert (Fra) +1'18"
5. Anthon Charmig (Den) "
9. Henri Vandenabeele +1'54"
rittenschema
        winnaar leider
rit 1 10/02 Al Rustaq Fort - Muscat 138 km Gaviria Gaviria
rit 2 11/02 Naseem Park - Suhar Corniche 168 km Cavendish Cavendish
rit 3 12/02 Sultan Qaboos University - Qurayyat 180 km Charmig Charmig
rit 4 13/02 Al Sifah - Muscat 120 km Masnada Masnada
rit 5 14/02 Samail - Jabal Al Akhdhar 151 km Hirt Hirt
rit 6 15/02 Al Mouj Muscat - Matrah Corniche 136 km Gaviria Hirt