Ga naar de inhoud

Zat er meer in voor de Belgian Cats tegen de VS? "Te veel domme foutjes"

De Belgian Cats blikken tevreden terug op hun wedstrijd tegen de VS.

De Belgian Cats gingen in hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd strijdend ten onder tegen de VS (75-84). In Washington was het verschil slechts 9 punten met het absolute topland in het vrouwenbasketbal. De Cats waren tevreden over hun wedstrijd, maar zagen ook werkpunten. "We moeten onze balverliezen beperken, dan zat er misschien meer in."

Coach Demory: "Nog wat tijd nodig"

De Amerikaanse vrouwen zijn de regerende wereldkampioen, pakten vorige zomer ook goud op de Olympische Spelen en verloren bovendien geen officiële wedstrijd meer sinds 2006.

 

Ook de Belgian Cats konden geen einde maken aan die reeks. Toch was coach Valéry Demory heel tevreden van zijn vrouwen. "Zeker met de manier waarop we gespeeld hebben", blikte hij na de wedstrijd terug.

 

"We hebben nooit losgelaten en zijn blijven vechten. Wat het ritme betreft: we zijn echt wel in vorm."

 

Was er misschien meer mogelijk? "Ja, maar dan moeten we nog meer samen trainen. We hebben nu slechts een stage van 5 dagen achter de rug. Ik heb nog wat meer tijd nodig om mijn principes helemaal te kunnen invoeren."

 

"Maar ik vind dat de wil er is. We spelen heel goed basketbal. Als we enkele domme foutjes niet gemaakt hadden, waardoor de Amerikanen op de counter konden afwerken, dan zat er misschien meer in. Maar we zoeken nog een beetje, vooral offensief."

 

De Cats trekken nu naar de Dominicaanse Republiek voor de wedstrijd tegen Rusland. "Het is niet lastig, wel speciaal", aldus Demory. "We wisten het op voorhand, daarom dat we de speeltijd van onze speelsters beperkt hebben. Het doel blijft hetzelfde: Rusland verslaan."

We hebben nu slechts een stage van 5 dagen achter de rug. Ik heb nog wat meer tijd nodig om mijn principes helemaal te kunnen invoeren.

Coach Valéry Demory

Maxuella Lisowa-Mbaka: "Leuke wedstrijd"

Wat vonden de Cats zelf van hun wedstrijd? "Ik heb me geamuseerd", zei Maxuella Lisowa-Mbaka, goed voor 9 punten tegen de VS. "Dat doe ik altijd, maar nu  was het tegen speelsters van hoog niveau en sterren. Dat heb ik nog niet meegemaakt."

 

"Als we onze balverliezen hadden beperkt, zat er misschien nog meer in. Maar we hebben alles gegeven. We moeten hieruit leren, nu moeten we ons concentreren op de wedstrijd tegen Rusland."

 

Ook bij zichzelf zag Lisowa-Mbaka nog werkpunten. "In het tweede quart heb ik wat te veel balverlies geleden. Het is "cool" dat ik in de basis mag beginnen, maar we hebben nog niets bereikt. Ik ben nog jong en heb nog veel te bewijzen. Als ik hard blijf werken, dan moet het beste nog komen."

Antonia Delaere: "Rustiger spelen"

"Deze wedstrijd was een heel goede les voor deze ploeg", was de analyse van Antonia Delaere. "Vooral onze turnovers hebben ons pijn gedaan, daaruit konden ze vaak scoren. Maar we moeten hier veel uit meenemen."

 

"De VS zette veel druk, maar we moeten soms iets rustiger spelen. We mogen ons niet wegsteken en de druk aanvallen in plaats van er van weg te lopen."

 

"Hoe dan ook was het voor ons een prachtige wedstrijd om hier in Washington te spelen. De coach had op voorhand aangegeven veel te zullen roteren. We konden misschien wel wat harder zijn, zeker defensief. Want daar hadden ze het moeilijk mee."