Ga naar de inhoud

Vreugde en verdriet bij België (en Canada): dit waren de verhalen van de dag

 za 12 februari 2022 17:11
De glimlach van Hanne Desmet maakte alles goed.

De ontgoocheling was groot bij Kim Meylemans en de Belgische biatleten, maar de kamerbrede glimlach van Hanne Desmet verzachtte de pijn. China pakte dan weer uit met zijn eerste schaatsgoud, al werden er wat vraagtekens bij gezet. Dit moet u onthouden van alle actie in Peking op zaterdag 12 februari.

1. Kim Meylemans begraaft gezicht in haar handen

"Alles was kon tegenzitten, zat ook gewoon tegen", snikte Kim Meylemans. Na de hele saga rond haar positieve coronatest, de verplichte isolatie en de hamstringblessure, liep het ook op haar laatste dag mis.

 

Een olympisch diploma had al het leed van de voorbije weken kunnen uitwissen, maar Meylemans kreeg in haar laatste run nog een opdoffer te verwerken. Met de traagste tijd zakte ze weg naar de 18e plek in de eindstand.

 

"Nu wil ik zo snel mogelijk naar huis, maar dat is hier allemaal niet zo eenvoudig", vertelde Meylemans met tranen in haar ogen.

Lees ook:

2. Hanne Desmet blinkt met brons

Ze moest er een dagje op wachten, maar shorttrackster Hanne Desmet heeft vandaag haar bronzen medaille in ontvangst mogen nemen. Met een kamerbrede glimlach verscheen ze op het podium. Er kon zelfs een dansje af met kampioene Suzanne Schulting.

 

Ondertussen was bij Desmet wel het besef al doorgedrongen dat ze een historische prestatie had neergezet. Niet moeilijk, als je om middernacht nog een telefoontje hebt gekregen van de koning.

Lees ook:

Een medaille...

En een vreugdedansje

3. Valse start of vals spel?

Dag 8 op de Winterspelen leverde voor het eerst een Chinees feestje op in de National Speed Skating Oval. Gao Tingyu bezorgde China zijn allereerste schaatsgoud ooit bij de mannen op de 500 meter, in een olympisch record dan nog.

 

Al veroorzaakte een ingreep van de jury (nog maar eens) ophef. De Canadese topfavoriet Laurent Dubreuil werd teruggefloten voor een valse start, terwijl er weinig of niets aan de hand leek.

 

Heeft dat hem van de wijs gebracht? In elk geval viel Dubreuil naast het olympische podium, terwijl de wereldkampioen dit seizoen al bij elke Wereldbekerwedstrijd op het podium had gestaan. "Zeer verdacht", vindt Bart Veldkamp.

Lees ook:

Deed Dubreuil iets verkeerd?

4. Nog eens ontgoocheling voor Canada

Niet alleen de 4e plek van Laurent Dubreuil kwam hard aan bij de Canadezen, die verrassend laag staan in de medaillestand (14e met één keer goud). Ook de nederlaag in het ijshockey tegen de VS was een klap.

 

Voor het eerst in 12 jaar verloor Canada nog eens op de Winterspelen tegen de VS, die bovendien met hun jongste team op het ijs kwamen sinds 1994. 

Lees ook:

Bekijk hier een samenvatting:

5. Noorse broederliefde

Na alle ontgoochelingen nog nood aan een positief verhaal? Dan ben je bij Noorwegen aan het juiste adres. 

 

De gouden medaille van biatleet Johannes Thingnes Boe op de 10 km sprint was geen verrassing, maar wel dat hij de vreugde op het podium kon delen met zijn oudere broer Tarjei. "Deze bronzen medaille is goud waard voor hem", klonk het.

Lees ook: