UCI gaat eindelijk overstag en organiseert WK voor beloftevrouwen

Elisa Balsamo werd in Leuven wereldkampioene bij de profs.

De Internationale Wielerunie UCI heeft een antwoord geformuleerd op een vraagstuk dat al langer op tafel lag. Vanaf dit seizoen krijgen ook de vrouwen beloften een wereldkampioenschap op de weg. Het gaat om een wegrit en een tijdrit. 

Op het WK wielrennen vechten de junioren en de elite vrouwen steevast om de regenboogtrui in de tijdrit en wegrit, maar voortaan wordt er dus ook een WK voor beloften georganiseerd.

 

De eerste editie vindt dit najaar plaats in Wollongong (Australië). Als overgangsmaatregel wordt het WK in 2022, 2023 en 2024 tijdens de eliterace georganiseerd. 

 

"Door technische en logistieke redenen en door reeds aangegane verplichtingen", verklaart de UCI de procedure van de komende jaren. De vrouwen krijgen wel een aparte ceremonie met een trui en medailles.

 

Vanaf 2025 (Kigali, Rwanda) wordt een aparte wedstrijd op poten gezet.

 

"Ik ben verheugd dat we een volgende stap zetten naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen in onze sport", reageert preses David Lappartient. 

 

De U23 bij de mannen hebben sinds 1996 hun eigen wedstrijden. Bij de vrouwen is er naast de elites sinds 1987 een juniorecategorie voor de wegwedstrijd en sinds 1995 voor de tijdrit.

Ex Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart spaart zijn kritiek op de UCI niet voor de combinatie met de eliterace de komende jaren: