Kunstschaatsster Loena Hendrickx blinkt in haar vel: "Ik voelde me nog nooit zo goed"

Dinsdag is het zover, maar Loena Hendrickx telt al een tijdje af naar de start van haar Olympische Winterspelen. "Het mag nu echt beginnen", zegt de kunstschaatsster.

Na haar 4e plaats op het EK kunstschaatsen staat Loena Hendrickx nog wat meer in de spotlights dan gedacht in Peking. Dat deert haar niet, want Hendrickx barst van het zelfvertrouwen.

 

"De trainingen hier gaan supergoed. Eigenlijk kan het niet beter. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld voor een wedstrijd. Het mag nu echt gaan beginnen."

 

"Na het EK hebben we heel hard aan de aandachtspunten gewerkt", zegt haar broer en coach Jorik. "Een belangrijk punt was haar conditie. In de kerstperiode kon ze wat minder werken aan haar fysiek. Omdat ze wat conditie miste op het EK, miste ze ook vertrouwen."

 

Hendrickx kon op dat EK een sterke korte  kür niet doen volgen door een even sterke vrije kür. "Er was onzekerheid door die mindere trainingsuren, maar we hebben daar goed over gesproken. Nu staat ze er beter voor. Ze kan zichzelf niets verwijten. Ze moet het nu alleen nog maar doen."

 

Werkt de bronzen medaille van Hanne Desmet dan inspirerend? "Natuurlijk is dat een boost. Ik hoop ook het beste van mezelf te geven. Een plaats is niet belangrijk, ik wil voor mezelf 2 mooie küren neerzetten. Dan zal ik tevreden zijn."

EK-brons bij schorsing Valijeva? "Dat zou niet hetzelfde gevoel zijn"

De competitie in het kunstschaatsen bij de vrouwen dreigt overschaduwd te worden door het dopinggeval dat de Russische topfavoriete Kamila Valijeva boven het hoofd hangt.

 

"Ik probeer mij daarvan af te sluiten en me op mezelf te focussen", zegt Loena Hendrickx. "In de wandelgangen wordt er wel over gepraat, maar niet veel. Ik denk dat de andere schaatssters er hetzelfde over denken als ik."

 

"Het is moeilijk om hier nu al uitspraken over te doen, want alle details zijn nog niet bekend", blijft Jorik Hendrickx wat op de ijsvlakte. "We proberen het van ons af te zetten."

 

Nochtans zou Loena bij een schorsing van Valijeva kunnen opschuiven naar brons op het EK. "We willen daar nu niet aan denken. Als Loena toch brons zou krijgen, zou dat in ieder geval niet dezelfde ervaring zijn. Dat zou jammer zijn."

programma Loena Hendrickx
dinsdag 15 februari korte kür 7e verslag
donderdag 17 februari vrij kür 8e verslag