Zijn zus greep er net naast, maar langlaufer Niskanen bezorgt Finland wel goud

Iivo Niskanen pakte voor de derde editie op rij goud voor Finland.

De Fin Iivo Niskanen heeft voor de derde Winterspelen op rij een gouden medaille veroverd. In Zhangjiakou was de langlaufer oppermachtig op de 15 km klassieke stijl en zorgde hij opnieuw voor een medaillefeestje ten huize Niskanen. Onze landgenoot Thibaut de Marre eindigde 59e.

Zusje Kerttu Niskanen gaf gisteren al het goede voorbeeld op de 10km klassieke stijl. Amper 4 tienden van een seconde kwam ze tekort om topfavoriete Therese Johaug te kloppen en haar eerste gouden medaille te pakken. Maar zilver zal na een jaar, waarin ze haar been brak en het WK miste, allerminst als een ontgoocheling hebben aangevoeld.

 

Toch leek haar broer Iivo Niskanen nog meer vastberaden om wel op het hoogste schavotje te eindigen op de 15 km klassieke stijl. De Fin vloog naar de overwinning in Zhangjiakou en bezorgde Finland een eerste gouden medaille.

 

Voor Niskanen is het al zijn derde succes op rij op de Winterspelen. In Sotsji 2012 won hij de teamsprint, in Pyeongchang veroverde hij goud op de 50 km - de marathon van het langlaufen - na een verbeten duel met de Rus Aleksander Bolsjoenov.

 

En ook in 2022 moest de Rus zijn hoofd buigen voor Niskanen. Voor de 4e keer in zijn carrière moest Bolsjoenov vrede nemen met olympisch zilver, maar hij graaide op deze editie van de Winterspelen wel zijn eerste gouden plak weg op de 30km skiatlon.

 

Het brons was voor de Noor Johannes Klaebo, die eerder al zijn olympische titel verlengde in de sprintcompetitie.

Niskanen wist al snel dat hij het goud beet had

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Thibaut de Marre wordt 59e

Onze landgenoot Thibaut de Marre eindigde 59e op de 15 km klassieke stijl. Hij eindigde op ruim 5 minuten (5'01"9) van Niskanen. 

 

Voor De Marre, die ook de Franse nationaliteit heeft maar sedert enkele jaren voor België uitkomt, is het voorlopig zijn beste resultaat in Peking. In de skiatlon werd hij gedubbeld en in de sprint strandde hij in de kwalificaties met een 76e plek. 

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.