Ga naar de inhoud

Van der Poel blaast tegenstand weg met wereldrecord op 10.000m, Swings 10e

Nils van der Poel haalde op het einde verschroeiende uit.

Schaatssensatie Nils van der Poel heeft in stijl ook de olympische titel op de 10.000m veroverd, mét een fenomenaal wereldrecord (12'30"74). De Zweed zette de Nederlandse nummer 2 Patrick Roest op bijna 14 seconden. Bart Swings schaatste naar de 10e plaats.

"Corruptie" en "een gruweldaad". Nils van der Poel had voor de olympische 10 kilometer al hard uitgehaald naar de Nederlandse "beïnvloeding" van de ijsmeester, maar op het ijs haalde de Zweed zo mogelijk nog harder uit.

 

Hard ijs of niet, de 25-jarige Van der Poel imponeerde snel en knalde de voorlopig snelste tijd van de Nederlander Patrick Roest weg. Toch had de olympische kampioen op de 5.000 meter op het einde nog genoeg in de tank om ook zijn wereldrecord van een jaar eerder in Heerenveen (12'32"95) aan te scherpen: 12'30"74.

 

De Italiaan Davide Ghiotto, die lang in het zog van de Zweedse sneltrein kon blijven, duwde Jorrit Bergsma, de olympische kampioen van 2014 en de nummer 2 van 2018, van het podium. Patrick Roest kon de Nederlandse eer wel nog hoog houden met zilver.

Geen olympisch diploma voor Swings

Bart Swings, die als laatste in actie kwam, kon niet beter doen dan zijn 8e plek in Pyeongchang. Onze landgenoot nam het op tegen de Canadese titelverdediger Ted-Jan Bloemen en strandde op de 10e plek. 

 

Met 13'02"43 kon Swings zijn Belgisch record, dat al sinds november 2015 op 12'57"31 staat, niet verbeteren. Bloemen ontgoochelde met plaats 8. 


Swings werd eerder deze Spelen 7e op de 5.000 meter en 13e op de 1.500 meter. De Leuvenaar mikt vooral op de massastart, die op de voorlaatste dag van de Spelen wordt gehouden. Vier jaar geleden won hij op dat onderdeel zilver in Pyeongchang.